Извънредното заседания на Столичния общински съвет, иначе приключил сесията си миналата седмица, се провали - поради липса на кворум.

Заседанието бе свикано по искане на кмета Васил Терзиев с една точка в дневния ред - Съветат да преразгледа решението си за смяна на ръководствата на шест общински дружества. По-рано този месец доклад на Карлос Контрера (ВМРО) и бивши "възрожденци" предложи да се назначат временно нови ръководители на Центъра за градска мобилност, "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен", "Топлофикация София" и "Софинвест". 

Докладът бе подкрепен от ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН, с което реално бяха избрани 26 временно изпълняващи длъжността специалисти, без изслушване, без представяне и без конкурс. От ПП-ДБ-СС вместо това искаха да се сменят ръководствата - защото са с отдавна изтекли мандати - но със законовата конкурсна процедура.

Кметът Терзиев определи действията на мнозинството като преврат и атентат срещу града и върна решението на СОС като незаконосъобразно. Неговото решение обаче бе обявено за такова от областния управител на София Стефан Арсов (назначен на поста от кабинета "Главчев") - също заради незаконосъобразност. От ПП-ДБ-СС му поискаха оставката.

Днес никой освен ПП-ДБ-СС, "Синя София" и Диана Тонева от БСП не се яви на заседанието. След проверката на кворум и установената липса заседанието просто бе закрито. Снощи Антон Хекимян (ГЕРБ) отбеляза:

"Областният управител има правото да отмени този акт на кмета Васил Терзиев. Ако Терзиев реши да го обжалва, нека да го направи. Но сесията, насрочена за утре, е незаконна, и каквито и решения да бъдат взети утре на нея, те също ще бъдат отменени от областния управител като незаконни."

Кметът коментира на брифинг след заседанието:

"Оказва се, че почивката в Гърция е доста по-важна от въпроса как ще се управляват най-важните общински дружества, през които минават милиарди. Простено им е, че избраха пясъка, слънцето и фрапетата, вместо да дойдат и да минем отново през дискусията за назначенията, които, както се вижда, са много политически."