Оставката на областния управител на София Стефан Арсов поискаха от групата на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет днес. Отстраняването на "губернатора" може да извърши само служебният министър-председател Димитър Главчев.

Повод за исканата оставка са бързите смени на ръководствата на 6 общински дружества с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН и бивши "възрожденци", които надделяха в СОС този месец. Областният управител Стефан Арсов не се противопостави на съмнителния кадрови подход. Повечето дружества се управляват от хора с изтекли мандати и идеята на ПП-ДБ-СС бе да се организират изискуемите по закон конкурси.

Вместо това, по предложение на Карлос Контрера (ВМРО), 26 души бяха сменени в ръководствата на дружествата, сред които Топлофикация София, ЦГМ, Столичен автотранспорт и "Метрополитен". Само председателят на последното Стоян Братоев, известен като един от най-успешните ръководители на дружества в София и с неоспорими успехи по отношение на метрото, бе опазен - от БСП.

"Тези хора ще решават каква ще е цената на билетчето в градския транспорт. Тези хора решават каква да е цената на парното и топлата вода. Тези хора решават дали ще има контрол върху строителството, за да няма повече "ремонт на ремонта" и тези хора бяха назначени с едно рекордно бързане от днес за утре с доклад на човек, представляващ 5000 души - г-н Контрера, и отцепници от "Възраждане", които нямат нито политическа отговорност да отнесат, нито има някой някакви очаквания от тях, но те са само преносители на волята на ГЕРБ", подчерта на брифинг днес Борис Бонев.

Според него това е безпрецедентна намеса на правителството в общинските дружества, която освен това е и в директно нарушение на закона.

"Това, което забелязвам, е и моля всеки да си отговори на въпроса - защо толкова много се бърза, дори с цената на груби нарушения на закона? Защо е толкова важно тези длъжности да имат нови ръководства? Възможно ли е, защото някой от някъде трябва да намери пари, за да си плати кампанията, която предстои за национални избори?", добави той.

Областният управител има възможност да спре подобен доклад и да го прати за тълкуване в административния съд - но Стефан Арсов не е направил това. От ПП-ДБ-СС едва ли очакват Главчев да откликне на техния призив - бившият кадър на ГЕРБ засега е демонстрирал вярност единствено към партията на Бойко Борисов и към ДПС на Делян Пеевски.