Ако задаващите се поредни предсрочни избори бяха сега, в парламента щяха да влязат шест политически формации, без "Величие", разпаднало се още в първите дни на сегашното Народно събрание. ГЕРБ остава на първата позиция с резултат, подобен на този от 9 юни. Следва ПП-ДБ. "Възраждане" е трета политическа сила, но в конкуренция с ДПС. Петото и шестото място са за БСП и ИТН. Т. нар. партия на т. нар. Исторически парк не е заубила обаче съвсем шансовете си за ново влизане в НС, особено при много ниска активност.

Това сочат данните от актуално, национално представително изследване, което е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“. Проведено е сред 1008 лица над 18 г. в страната в периода 20-28 юли по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Данните показват, че в сравнение с 9 юни всички политически сили губят проценти, с изключение на ПП-ДБ - там има много минимално покачване от около 1 на сто.

44 на сто от анкетираните одобряват да има нови избори, според проучването.

„Ако през октомври имаме избори и има по-висока избирателна активност, това ще повлияе на това как ще се разпределят гласовете за политическите сили. ПП-ДБ има леко повишение, спад при ДПС. Това означава, че има желание за промяна на това положение, в което сме понастоящем, желание да се завърне част от електората. Все пак и там има процеси, Христо Иванов не е част от политическата сила“, коментира социологът Добромир Живков от "Маркет линкс" пред бТВ в четвъртък сутрин.

Според него данните за нагласите за нови избори са такива, защото вероятно има процеси в политическия живот, които не са приключили.

„Все още има да се види какво ще се случи с ДПС и „Величие“. Очевидно има някои хора сред българските избиратели, които търсят някакво позитивно развитие“, отбеляза той.

„В ДПС не е ясно накъде ще се развият нещата след конфликта и разделението. „Възраждане“ пък има специфика да мобилизира електората няколко седмици преди вота, наблюдава се специфично поведение при техните електорати“, обясни още той.

За „Величие“ не се знае дали ще влязат в НС наесен, но се вижда, че подкрепата се движи около 3,7%.

„Там процесът не е приключил. След разрива също се чака да се види какво ще последва. Процесите във „Величие“ приличат доста на тези в ДПС. Именно при последните има доста разместване, от 17,1% спада до подкрепа 12,8%. Това вероятно се дължи на конфликта в партията. Имаме две враждуващи страни и не се знае накъде ще поеме ДПС“, смята Живков.

Социологът обясни, че високият резултат на партията на предходните избори се е дължал и на ниската избирателна активност. Такава се очертава тя и на задаващите се нови избори.

Живков все пак направи уточнението, че всичко зависи от хода на предизборната кампания и дали партиите ще организират само ядрата, или ще привлекат и друг електорат.

„Засега се очаква активност отново под 40%. Тонът на кампанията и перспективата, която се дава от българските политици ще определи колко български граждани ще са мобилизирани за вота“, обясни още социологът.

Доверието в Радев се вдига и заради по-малката му роля при служебните кабинети

С най-високо ниво на доверие и с най-ниско на недоверие остава президентът Румен Радев.

„Именно отдалечаване на президента от ролята му за формиране на служебни кабинети влияе на повишение на рейтинга му. В случая това влияе позитивно за неговия личен рейтинг, защото през януари 2023 година одобрението беше 39%, неодобрението беше 41% (сега стойностите са съответно 50 на сто одобрение и 30 на сто недоверие-бел. ред.). Точно по времето на служебния кабинет, който тогава беше назначен именно от президента и затова сега Радев на фона на всички политически противоборства в страната естествено изпъкват“, обясни Добромир Живков.

При лидера на ГЕРБ Бойко Борисов има спад в доверието с 3 пункта, но от всички председатели на партии той се представя най-добре.

„Слави Трифонов е с 15% доверие, което звучи ниско, но е високо на фона на общите изводи. Все пак всички политици в сегашната ситуация губят доверие в една или друга степен. „Има такъв народ“ все пак влиза в НС при евентуални избори, а Трифонов е марка сам по себе си в българското общество. Така че тук личният рейтинг по-скоро е подкрепата за ИТН“, обясни Живков.

Пълен срив при Делян Пеевски

При един от лидерите на ДПС Делян Пеевски доверието съвсем се е сринало - до едва 2 на сто. Тези резултати отразяват и случилото се в Движението и войната, която Пеевски обяви на Доган.

Ниска е оценката за работата на служебния премиер Димитър Главчев и за кабинета му - одобрението е едва 14 на сто (обичайно одобрението на правителствата е между 20 и 30 процента). С нисък рейтинг по традиция е и парламентът.