Италианката Анджела Карини се отказа след 46 секунди в боксовия си мач срещу родената с мъжки хромозоми алжирка Имане Келиф на Олимпиадата в Париж.

Карини получи два тежки удара от Келиф скоро след първия гонг, като първоначално отиде до треньора си, за да намести каската на главата й, но после падна на колене, обляна в сълзи, и обяви, че се отказва. При обявяването на Келиф за победителка, италианката отказа да се здрависа с нея.

Вчера стана ясно, че МОК е допуснал до Олимпиадата две боксьорки - Имане Келиф и тайванката Лин Ю-тинг - макар двете да са изгонени от женския бокс след световното в Ню Делхи миналата година. Причината - според Световната асоциация по бокс двете са с XY хромозоми, т.е. генетично мъже с женско развитие. Вчера стана ясно, че първоначалната теза, че са превишили и тестостероновия лимит не е вярна и двете не са тествани за мъжкия хормон в Индия.

След края на мача Анджела Карини обясни:

"Сърцето ми е разбито. Излязох на ринга, за да почета баща си. Много пъти ми казваха, че съм войн, но предпочетох да спра заради здравето си. Никога не съм усещал такъв удар. 

След втория удар, след години опит, почувствах силна болка в носа. Казах си „достатъчно“, защото не исках. Не можех да довърша битката след удара в носа. Затова беше по-добре да сложа край на това.

Съсипана съм, защото съм боец, научиха ме да бъда войн. Винаги съм се стремила да се държа с чест, винаги съм представяла страната си с лоялност. Този път не успях, защото вече не можех да се бия. Независимо от човека, който беше пред мен, което не ме интересува, независимо от всичката суматоха, просто исках да спечеля. Исках да се изправя срещу човека, който беше пред мен, и да се бия.“

Тя добави, че не се чувства загубила, и че не е нейна работа да решава дали е честно или не да се бие с Келиф.

От италианският отбор обявиха, че близките и приятелите на боксьорката са я съветвали изобщо да не излиза на ринга - "защо ще се биеш срещу мъж?".

Междувременно олимпийската шампионка от Токио Кели Харингтън, която е открита лесбийка, обяви, че няма да се изправи срещу боксьори, които са биологични мъже. Ирландката отива на полуфинали в своята категория.

Българският олимпийски комитет излезе с официална позиция срещу участничките в женския боксов турнир Имане Келиф от Алжир и Лин Ю Тинг от Китайско Тайпе.

"Генералният секретар на БОК Белчо Горанов и главният лекар на олимпийската ни делегация д-р Стефан Стругаров се срещнаха още на 27 юли с проф. д-р Роалд Бар, председател на Групата за Париж 2024 на Медицинската и научната комисия на МОК. На срещата присъстваше и д-р Джейн Торнтон, която е назначена за новия научен и медицински директор на МОК", обясняват оттам. 

Д-р Бар обяснил, че двамата спортисти са допуснати до игрите в Париж, спазвайки всички правила и отговаряйки на всички критерии, както и че МОК няма практика и няма да провежда тестове за полова принадлежност, щом в паспорта пише пол „женски“.

От своя страна Олимпийският комитет на България е заявил, че иска да подаде официална жалба по случая, на което Бар отговорил, че такава жалба няма да бъде уважена, но ако все пак се настоява за това, то тя трябва да се адресира до МОК, нещо, което БОК възнамерява да направи.

На въпросната среща от БОК отново изразили несъгласие с участието на двамата спортисти в олимпийския турнир при жените и изказали тревогата си от евентуалните негативни последствия при липса на реакция.

"Твърдо сме решени да отстояваме правата не само на българските, но на всички състезателки, които ще бъдат потенциално ощетени от участието на представители на другия пол в надпреварите на жените. Наред с това, изразяваме своето притеснение за здравето на състезателките, тъй като е научно доказано, че ударите на мъжете са много по-силни от тези на жените и могат да доведат до тежки наранявания и трайни травми", допълват от Комитета.

Българският олимпийски комитет се надява това становище да доведе до реакция от отговарящите за организацията и коректното провеждане на боксовия турнир на олимпийските Игри в Париж.