"Не бива да смесваме културната с партийната политика. Както показват последните години, партийните страсти се превърнаха в пропаст в отношенията между хората."

Това се казва в изпратена от Министерството на културата до БТА позиция на служебния министър на културата Найден Тодоров. Поводът е предложението последният председател на Комитета по култура в Живкова България Георги Йорданов да бъде награден с орден „Стара планина“ (първа степен) за големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Темата се превърна в скандала на деня в парламента като доведе до почти батални сцени, в които се впуснаха депутатите от соцпартията, докато Атанас Атанасов от ПП-ДБ четеше позиция против това награждаване.

„Ролята на културата е да обединява. Как е възможно това? Политиката акцентира върху различията между нас, а културата търси общото. В това турбулентно време, в което живеем, с избуяла агресия на всяко ниво в обществото, смятам, че е престъпно да се опитваме да прехвърлим в културата партийния модел на мислене и поведение, защото това убива всички шансове на нацията ни за изцеление. Като музикант не мога да се отрека от композитори като Любомир Пипков, Филип Кутев или Александър Райчев (на когото дължим и съвременната версия на химна на България), защото са заемали ръководни позиции по време на комунизма. Както не мога да се отрека и от Панчо Владигеров или Веселин Стоянов“, се казва в позицията на Найден Тодоров.

Според него министърът на културата нямал право да предлага по свое усмотрение каквото и да било. Той се съобразява с решения на комисии, които разглеждат предложенията на инициативни комитети. Несъобразяването с тези решения би било незаконен акт от страна на министъра. "А списъкът на инициативния комитет за награждаване на Георги Йорданов включва неоспорими имена от културния сектор, с различни политически убеждения, но очевидно намерили причина, която да ги обедини в издигането на неговото име за награждаване“, твърди министърът.

„Предложението за Георги Йорданов не е мое. Аз го внасям в качеството си на министър на културата, но това е предложение на инициативен комитет към МК. Такава е процедурата, и съответно има комисия, която решава дали това да стигне до Министерски съвет“, повтори той тази си теза на днешното заседание на парламентарната комисия по културата и медиите.

Такъв инициативен комитет досега той не бил виждал. 

"Включва постоянния представител на България в ООН, председателите и ръководствата на Съюза  на артистите в България, Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели, Съюза на българските художници, Съюза на българските композитори, Съюза на народните читалища, председателя на БАН, 11 академици, 12 професори и невероятни личности като Греди Асса, Аксиния Джурова, Асен Шопов, Христо Мутафчиев... Това е като представителна извадка на българската културна интелигенция“, каза министърът на културата.

Той даде за пример Херберт фон Караян, който е бил член на нациската партия и през 1945 година му е била забранено да дирижира.

„След тригодишно проучване от американска комисия тази забрана върху него пада, тъй като, въпреки че е бил член на тази партия, неговото единствено убеждение е била музиката“, каза Найден Тодоров.

Главчев няма да изтегли предложението

Служебният премиер Димитър Главчев няма да отмени решението на правителството Георги Йорданов да бъде награден с орден "Стара планина". 

В кулоарите на парламента министър-председателят заяви, че процедурата ще бъде следвана, както и че президентът Румен Радев може да се съобрази с мнението на част от народните представители - да не награждава Йорданов с най-високото държавно отличие.

"Аз не съм проследил. И в пленарна зала ли е имало скандал? То това си е процедура, която си следва стъпките една след друга. Има предложение от инициативен комитет, разглеждане на предложението от комисии, министърът на културата прави предложение до Министерския съвет и ние вчера гледахме това предложение. Доверявам се на експертното мнение на министъра на културата Найден Тодоров, който каза, че никакви спорове не е предизвикало това предложение", обяви Главчев като отново застъпи обичайната си защита при всякакви спорни казуси, свързани с решения на правителството, че всичко си е законно и че се следват процедури.

Кариерата на Георги Йорданов е изцяло свързана с комунистическата партия. 

Първоначално работи като прокурор в Сливен. Там започва и политическата му кариера като секретар на ГК на ДКМС, после завеждащ отдел „Пропаганда и агитация“ в ОК на БКП (1960 – 1962), секретар на ГК на БКП (1962 – 1965), секретар на ОК (1965 – 1967), първи секретар на ОК на БКП (1967 – 1971). През 1966 г. е избран за кандидат-член на ЦК на БКП, а от 1971 г. става и пълноправен член. Първи секретар на ГК на БКП в София (1971 – 1979)[1].

Член на БКП от 1956 г. Георги Йорданов е заместник-председател на МС от 29 април 1979 до 19 август 1987 г. и от 4 юли до 18 декември 1989 г., председател е на Съвета за духовно развитие при МС (от 1986) в правителството на Георги Атанасов, министър на културата, науката и просветата в правителството на Георги Атанасов от 19 август 1987 до 4 юли 1989 г., кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП от 1979 до декември 1989 г.

Награден е два пъти с орден „Георги Димитров“ и веднъж с орден „13 века България“. А сега по случай навършването на 90 години явно искат да му дадат и най-високото държавно отличие, но в демократична България.