Законът за въвеждане на еврото, който регламентиран присъединяването на страната към валутния съюз на 20-те държави от ЕС, използващи единната европейска валута, беше бързо приет днес на второ четене от бюджетната комисия.

Законодателният акт, внесен от Министерския съвет, който разглежда редица въпроси около приемането на европейската валута, без да определя срок за влизане в еврозоната, мина почти без дебати. По-съществени предложения бяха направени само от народните представители на „Възраждане“, но бяха отхвърлени.

Националистическата партия настоя за по-дълги срокове за едновременна употреба на лева и еврото. Според приетите текстове въпросният период ще продължи един месец, а депутатите на Костадин Костадинов настояха той да бъде увеличен до три месеца след присъединяването към еврозоната.

Депутатите на "Възраждане" предложиха още безплатна едногодишна обмяна на левове за евро в търговските банки и в клоновете на „Български пощи“. Според утвърдения законопроект частните кредитни институции и пощата ще могат да го правят с такси след първите 6 месеца от приемането на еврото като официална валута.

Служебната министърка на финансите и вицепремиер на Димитър Главчев Людмила Петкова припомни, че законопроектът е бил съгласуван с Европейската комисия и с Европейската централна банка. Министерство на финансите не подкрепи двете предложения на "Възраждане". Петкова каза, че периодът на плащане с двете валути в страните, които последно са се присъединили към еврозоната, е бил две седмици, докато в България се предвижда той да продължи месец.

Петкова посочи, че за БНБ не е предвиден краен срок за превалутирането. Централната банка може да обръща левове в евро неограничено, като ограничение за срока е предвидено за "Български пощи".

Възможности за обмяна на левовете в евро има в БНБ, банките и в "Български пощи", каза още финансовата министърка. "Български пощи" присъстват в 2225 населени места, в които няма финансови институции, превалутирането ще се осъществява освен в пощите и в 5 центъра на БНБ, както и в банковите клонове, повтори тя.

Всички сметки - разплащателни, депозитни, спестовни и други в местни банки, ще бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро на датата на присъединяването на България към еврозоната. Титулярите на сметки ще могат да теглят парите си единствено в евро, предвижда законопроектът.