Законът за еврото беше приет на първо четене в петък със 114 гласа "за", 37 "против" и 11 "въздържал се". 

С него се регламентират правилата за присъединяването към еврозоната и се определят преходнте периоди за адаптация и правилата за превалутиране.

ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС и десет независими народни представители подкрепиха дългоочаквания закон. От "Възраждане", "БСП за България" и двама независими депутати гласуваха "против", а "Има такъв народ" се въздържаха.

Въвежда се "период на двойно обозначаване", при който година след въвеждането на единната европейска валута цените ще бъдат обявявани както в левове, така и в евро. Задължението влиза в сила месец, след като решението на Съвета на Европейския съюз за приемане на еврото в България влезе в сила. В рамките на месец след въвеждането на еврото и двете валути ще бъдат законни платежни средства. След изтичане на този период левът ще спре да е законно платежно средство.

Българската народна банка (БНБ) ще обменя безплатно и за неограничен период банкноти и монети от левове в евро по официалния курс. През първите 6 месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро и от банките.

През същия период "Български пощи" ЕАД ще обменят безплатно банкноти и монети от левове в евро в населените места, в които няма офиси или клонове на кредитна институция.

Всички сметки - разплащателни, депозитни, спестовни и други в местни банки, ще бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро на датата на присъединяването на България към еврозоната. Титулярите на сметки ще могат да теглят парите си единствено в евро.

Законопроектът не определя конкретната дата на въвеждане на единната европейска валута.

Датата и обменният курс ще бъдат определени от Съвета на ЕС с единодушно решение на страните членки на еврозоната.