Израел съобщи, че е убил ръководителя на военното крило на "Хамас" в най-новото от поредицата целенасочени действия срещу ръководството на палестинското ислямистко движение, което израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи, отбелязва Ройтерс, на която се позовава БТА.

Смята се, че Мохамед Дейф е бил един от организаторите на нападението на "Хамас" на 7 октомври в южната част на Израел, което предизвика войната в ивицата Газа. Движението "Хамас" не е потвърдило смъртта му. В сряда в Техеран беше ликвидиран и политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания. За нападението "Хамас" и Иран обвиниха Израел, който не е поел отговорност за него.

По този повод Ройтерс представя справка на живите лидери и командири на "Хамас":

Маруан Иса

Израел съобщи през март, че е убил Маруан Иса, заместник на Мохамед Дейф, но "Хамас" не потвърди смъртта му. Иса, наричан от палестинските си съратници "човекът в сянка" заради способността му да остава извън полезрението на врага, се издигна до номер 3 в палестинското ислямистко движение.

Яхия Синуар

Синуар, освободен от израелски затвор през 2011 г. при размяна на затворници между Израел и "Хамас", е шеф на движението в ивицата Газа и друг от ръководителите на нападението от 7 октомври. Смята се, че Синуар все още ръководи военните операции, вероятно от бункери в огромна мрежа от тунели под Газа.

Халед Мешаал

Шейсет и осем годишният Мешаал е спряган за новия върховен лидер на "Хамас" на мястото на Исмаил Хания, съобщиха представители на палестинското ислямистко движение. Преди това той е бил начело на "Хамас" между 2004 г. и 2017 година.

Халил ал Хая

Ал Хая е заместник на Синуар и отскоро ръководи екипа на "Хамас" в непреките преговори за прекратяване на огъня с Израел, контролирани досега от Хания. Той е бил в същата резиденция, когато Хания беше ударен от ракета в Техеран, но не в същия апартамент по време на удара. Хая е оцелял при два преки израелски опита за убийството му.

Махмуд аз Захар

Махмуд аз Захар е хирург по професия. Приятели и врагове го наричаха "генерал" заради твърдите му възгледи спрямо Израел и другите противници на "Хамас". Той не е правил публични изявления и не се е появявал от 7 октомври насам и съдбата му остава неизвестна. През 2003 г. 79-годишният Махмуд аз Захар оцеля след израелски опит за убийството му.

Мохамед Шабана

Известен повече като Абу Анас Шабана, той е един от останалите висши бойни командири на палестинското ислямистко движение "Хамас", който ръководи батальона си в град Рафах в южната част на ивицата Газа.

Раухи Муштаха

Муштаха е довереник на Синуар и най-силен негов съюзник в "Хамас". Заедно с него Муштаха създаде първия апарат за сигурност на палестинското ислямистко движение в края на 80-те години, който отговаряше за проследяване и убиване на палестинци, обвинени в шпионаж в полза на Израел.