Българската боксьорка Светлана Каменова стартира убедително участието си в категория до 57 кг на Олимпийските игри в Париж 2024. Каменова победи ирландката Микаела Уолш с единодушно съдийско решение, като демонстрира отлична тактика и контрол през целия мач, пише Gong.bg.

На следващия етап Каменова ще се изправи срещу боксьорката с мъжки хромозоми от Тайван Лин Ю Тин, втората състезателка, която миналата година бе отстранена след тест на пола от Световната боксова асоциация, но беше допусната до участие на Игрите от МОК.

От Министерството на младежта и спорта изразиха сериозни притеснения преди четвъртфиналния мач на българката:

„Министерството на младежта и спорта изказва притеснение от безпрецедентната ситуация, в която се озова боксът на Олимпийските игри в Париж и от която пряко засегната е България.

Регламентът създава условия за конфликти, на каквито вече сме свидетели. Очевидно има проблем, който датира още преди Олимпийските игри, но се разпали с пълна сила в Париж.

Неяснотата относно правилата за допускане на състезатели в женския боксов турнир в Париж 2024 е предпоставка за съмнения и контестации, което е недопустимо по време на най-големия и чист спортен форум, датиращ от древността”, пишат от ведомството, цитирани от Нова тв.