Разговорите за съставяне на правителство с третия мандат продължават пети пореден ден. Днес мандатоносителите от "Има такъв народ" ще се срещнат в 11 ч. с ГЕРБ-СДС.

Представителите на партията с най-много депутати ще отидат на разговорите, но няма да подкрепят третия мандат. Това обяви Бойко Борисов, който се зарече да участва лично в преговорите, ако и Слави Трифонов присъства на тях.

Досега от ИТН са се срещнали официално с представителите на различните фракции на разпадналата се "Величие", депутатите на ДПС, близки до Доган и с "БСП за България".

Вчера председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов коментира, че отговорността на ГЕРБ е огромна, след като от ПП-ДБ не е бил получен отговор. 

В поканата си до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от "Има такъв народ" пишат, че „едва ли има народен представител от 50-ото Народно събрание, който да не осъзнава, че на страната е нужно стабилно управление, което да започне да решава най-неотложните проблеми. Това не може да стане без широка парламентарна подкрепа и ясна управленска програма“.  

От "Има такъв народ" са заявили, че има 66 депутати, които ще подкрепят бъдещ експертен кабинет, съобщи БНР.

Междувременно Слави Трифонов отхвърли твърденията, че ИТН участва в политическа завера за отстраняването на Рая Назарян от председателското ѝ място в парламента.

Истината е следната: единственото, което прави “Има такъв народ” в момента, е да се опитва да убеди останалите политически партии за необходимостта от реализацията на третия мандат с широка парламентарна подкрепа, защото само това може да реши проблемите на страната за излизане от политическата криза. И всички останали слухове са пълна глупост, написа той в профила си във фейсбук.

"Възраждане" няма да подкрепи третия мандат заради това, че правителство с него би включвало представители на ДПС и ГЕРБ. От ДПС на Делян Пеевски отказаха да участват в разговорите за евентуално правителство. Депутатите от "Величие", близки до Ивелин Михайлов, също отказаха подкрепа.