Подобно на други европейски държави, Румъния също иска да произвежда оръжейни продукти в сътрудничество с Украйна, фокусирайки се върху противокорабните ракети „Нептун“.

Това съобщава Укринформ, позовавайки се на сайта за отбранителна информация Army Recognition.

Първоначалните информации, че украинската отбранителна индустрия работи за модернизирането на ракетите R-360 „Нептун“, се появиха още през април 2023 година. Официални данни за резултата от тези усилия обаче все още няма.

Украйна е желан съюзник за Румъния, за да може Букурещ да контролира водите на Черно море от страната на своите граници. Плановете за румънско-украинско партньорство във военната индустрия обаче се отнасят за следвоенния период, посочва се в цитираната публикация.

За разлика от френските ракети SCALP-EG, които се изстрелват от въздуха, „Нептун“ се пускат от земята и могат да поразяват цели както на сухоземна територия, така и в морето в радиус от до 400 километра. Тази способност им дава стратегическо значение в настоящия конфликт. Ракетите се използват от началото на войната, включително и при потапянето на флагмана на руския Черноморски флот „Москва“ през 2022 година.

„Нептун“ потенциално може да се съревновава с американските ATACMS, единственото друго оръжие с подобен радиус на действие, използвано от Украйна, посочва БТА.

Р-360 "Нептун" е дозвукова крилата ракета, разработена от украинската компания Luch Design Bureau.

Представена е за пръв път на Международното изложение "Въоръжение и сигурност" в Киев през 2015 година. Влиза на въоръжение в украинските военноморски сили през 2021 година. Ракетата "Нептун" има тегло от 870 кг. и дължина от 5,05 м. и е предназначена за поразяване на военни кораби с водоизместимост до 9000 тона.

Оперативният обсег на "Нептун" е над 200 километра. Той може да поразява морски и сухопътни цели във варианта за сухопътно нападение. Ракетата е оборудвана с турбовитлов двигател Motor Sich MS400 и подобрени системи за насочване и електроника в сравнение със съветския предшественик Х-35.

Ракетната система "Нептун" включва мобилни пускови установки, превозни средства за транспортиране/презареждане, превозни средства за управление и контрол и специални транспортни камиони. Системата е проектирана да действа на разстояние до 25 км. навътре в сушата от брега. В момента Украйна работи по удължаване на обсега на ракетата до 1000 километра и увеличаване на производството.