Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах се включи днес в дискусията около транс жените боксьорки, участващи на Олимпиадата в Париж.

"Говорим за женски бокс, имаме две състезателки, и двете са родени жени. Те са израснали като жени и в паспортите им пише, че са жени. Никога не е имало съмнение, че те са жени, а днес някой се опитва да промени определението на думата "жена", коментира Бах.

Шефът на МОК обяви още, че речта на омразата, насочена към боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-тин на Олимпийските игри, е напълно неприемлива.

Томас Бах призова журналистите да сложат край на това.

Хелиф от Алжир и Лин от Тайван, които бяха дисквалифицирани от миналогодишното Световно първенство, след като не успяха да преминат теста за полова идентичност, бяха подложени на негативни и агресивни коментари около участието им на Олимпиадата в Париж.

"Няма да участваме в политически мотивирана . . . културна война", категоричен беше днес на брифинг Бах.

И Хелиф, и Лин взеха участие и на Олимпийските игри в Токио през 2021 г., но не спечелиха медали.

Международният олимпийски комитет (МОК) иска да запази бокса в програмата на Игрите за Лос Анджелис 2028, заяви Томас Бах.

През юни 2023 година сесията на МОК отне членството на Международната боксова асоциация (IBA), тъй като федерацията, лишена от правото да провежда олимпийските квалификации през 2019-а, не можеше да реши финансови и управленски проблеми.

Затова организирането на олимпийския турнир по бокс на Игрите в Париж беше поето от МОК.

"Мога да потвърдя, че бихме искали да запазим бокса в олимпийската програма. Що се отнася до перспективите, ще ги има, ако има надеждна международна федерация, с подходяща репутация и управление, както и финансова прозрачност. И това е въпрос към националните федерации, всичко е в техните ръце. Ако искат спортистите им да печелят медали, трябва да го направят", заяви още Томас Бах.

Междувременно днес стана ясно, че Международната боксова асоциация (IBA) ще връчи на италианката Анджела Карини паричната награда, която тя би спечелила, ако беше станала олимпийска шампионка.

На 1 август Карини се предаде на 46-ата секунда на срещата срещу алжирката Имане Хелиф. Карини се разплака и заяви, че не може да продължи заради притеснения за безопасността си.

На 4 август от 12:00 часа българската боксьорка в категорията до 57 кг. Светлана Каменова ще се срещне с Лин Ю-тин от Тайван, която е двукратна световна шампионка от Истанбул 2022 и от Ню Делхи 2018.

Двете играха за последен път през март миналата година на четвъртфиналите на Световното първенство в Ню Делхи, където тайванката спечели с 3:2 съдийски гласа и спечели бронза. След това обаче тя беше дисквалифицирана, тъй като не премина теста за пол и отличието беше дадено на Каменова.