Пожар е възникнал на още едно място в Благоевградско, този път в района на връх Синаница, който се намира на запад от основния пирински масив.

Това е съобщил директорът на Национален парк „Пирин“ Росен Баненски, цитиран от БТА. Огънят е бил предизвикан от мълния, паднала под връх Шаралия, на над 2200 м. надморска височина. Гори клек. 

Теренът на място е изключително труден и за да се достигне до него трябва да се върви пеш около 2 часа, обясни директорът на НП „Пирин“. 

Сигналът е бил подаден към 17 часа в събота. На място са били изратени двама служители, които да наблюдават обстановката.

В неделя сутрин ще бъдат изпратени две групи от Банско и една от Сандански, които ще се опитат да овладеят пожара. Техника за гасене на пожари има, но поради труднодостъпния терен нависоко в планина Пирин, гасенето ще става само ръчно. 

Директорът на НП „Пирин“ обяви и че е осъществена връзка с кметовете на Кресна и Сандански, но към момента на терена не могат да се качват доброволци, тъй като би било опасно за тях. 

Това е поредният сериозен пожар, избухнал в област Благоевград. В събота областната администрация даде информация за трите големи пожара там. Пожарът край симитлийското село Сенокос е бил овладян от едната страна, локализиран е бил и огънят в община Струмяни. Евакуираните от две села хора са вече по домовете си. Същевременно ситуацията на българо-гръцката граница в планина Славянка продължава да бъде сложна.