Шест пожара горят в Благоевградско, а огънят над село Сенокос също все още не е овладян.

В населеното място е изгоряла необитаема къща, изпепелени са и неизползвани постройки, съобщава Би Ти Ви. Там ще работят пожарникари, доброволци, Планинската спасителна служба и хеликоптери.

Областният управител на Благоевград Георги Динев съобщи, че на терен в Сенокос са над 60 служители на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), 6 екипа на пожарната, 18 военнослужещи от поделението в Благоевград, 20 души от Национален парк „Пирин“ и над 40 доброволци.

Пламналото сметище в Цалапица причини замърсяване на въздуха от 7 пъти над нормата в Пловдив вчера, а прокуратурата започна разследване по случая. Днес обстановката се връща към нормалното. В петък е изгасен пожар на площ от 45 дка, а тази сутрин бяха останали 5 декара.

Пожарът, избухнал вчера край Кресненското дефиле е потушен късно снощи, заяви пред БНР кметът на община Кресна Николай Георгиев.

Общините Симитли и Струмяни остават в бедствено положение.

Локализиран е пожарът, избухнал вчера в община Невестино. Огънят е обхванал над 500 декара треви и горски масив. Гасенето му е продължило през нощта, усилията за потушаването на пламъците продължават и днес.

„Ситуацията с пожара на границата с Гърция се усложнява. Навлязъл е допълнителен фронт от посока Гърция заради силния вятър. Налага се реорганизация. Специално за Гърция ще работят самолетите от Швеция“, заяви Александър Джартов, шеф на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Огънят в граничната планина Славянка е навлязъл на българска територия, но се намира на близо 7-8 километра от селата Голешово и Петрово. Засега няма опасност за местното население.

Общо 209 пожара са загасени в страната през последното денонощие. От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, цитрани от БТА, съобщиха сутринта за трима пострадали.

Възникнали са 43 пожара с преки материални щети, от които 16 в жилищни сгради, 3 в спомагателни, временни или паянтови постройки. Единайсет от тях са избухнали в транспортни средства, 2 в горски масиви, 2 в селското стопанство, един - в открити площадки в урбанизираните територии, още един - в съоръжения на открито, избухнали са и 7 други.

Без съпътстващи материални щети са били 166 от пожарите, от които 100 са избухнали в сухи треви, горска постеля и храсти, 2 - в стърнища, 60 - в отпадъци, имало е още 4 други, съобщиха от ведомството.

Извършени са 31 спасителни дейности и помощни операции, от които 6 при катастрофи в транспортните средства, при 25 е оказана техническа помощ, а при 4 са отстранени опасни предмети. Оказано е съдействие на граждани, както и на други структури и ведомства.

Лъжливите сигнали са 20, допълниха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

Климатологът Симеон Матев предупреди в интервю пред Нова, че рискът от пожари в страната остава висок. По думите му основната причина за това е, че от юни в България и на Балканите има дълги сухи периоди. Матев коментира, че липсата на сериозни валежи е голям минус относно възникването на пожарите.

Гръмотевичната активност без валежи е един от основните причинители на горските пожари, обясни още климатологът.