Министрите на външните работи на страните от Г-7 призовават всички страни, участващи в конфликта в Близкия изток, да избягват ескалация на напрежението. "Призоваваме засегнатите страни да се въздържат от всякакви инициативи, които биха могли да попречат на пътя на диалога и умереността и да насърчат нова ескалация", се казва в изявлението на групата.

По време на видеоконференция, председателствана от италианския външен министър Антонио Таяни, министрите от Г7 изразиха "сериозна загриженост от последните събития, които биха могли да доведат до по-нататъшно регионално разпространение на кризата". Ливан беше в центъра на тази загриженост. В декларацията се призовава също така за сключване на споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа и за освобождаване на израелските заложници.

Френското външно министерство издаде спешно предупреждение да не се пътува до Ливан. С оглед на "много нестабилната ситуация в областта на сигурността" Франция също така призовава всички френски граждани, които понастоящем се намират в Ливан, да напуснат страната. "Призоваваме ви да вземете мерки сега, за да напуснете Ливан възможно най-скоро", пише френското външно министерство в платформата X. Италианският външен министър Антонио Таяни също призовава италианските граждани "да се върнат в Италия възможно най-скоро". Турция и Япония отправят подобни призиви към своите граждани. По-рано САЩ и Великобритания вече призоваха своите граждани да напуснат Ливан.

Израелски войници са ранени при въздушно нападение

Според израелската армия двама нейни войници са били леко ранени при нощна атака от Ливан в Северен Израел. Няколко подозрителни въздушни обекта са пресекли границата между северната съседна държава и Израел, съобщиха военните рано тази сутрин чрез платформата Telegram. Била е задействана противовъздушната отбрана и един от обектите е паднал близо до кибуца Аджелет Хашахар. Ранените войници са били откарани в болница за лечение. Според армията предупреждението за въздушна отбрана, което е било задействано в други райони на Северен Израел, е било фалшива тревога.

Екипът за национална сигурност на САЩ обсъжда Близкия изток

Днес президентът на САЩ Джо Байдън ще свика в Белия дом своя екип по национална сигурност за брифинг относно последните събития в Близкия изток. Това съобщиха от канцеларията на президента на САЩ. Байдън иска да разговаря и с краля на Йордания Абдула. Йордания се счита за важен съюзник на САЩ в региона и играе централна роля в усилията за посредничество в близкоизточния конфликт.

Според американското правителство Израел може да разчита твърдо на отбранителна помощ от страна на американската армия в случай на ответна атака от страна на Иран. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял по телефона с израелския си колега Йоав Галант в неделя (местно време) и го е уверил в "желязна подкрепа" за самозащита, съобщава Пентагонът, който е обсъдил и разполагането на американски войски като мярка за сигурност - за повишаване на защитата на американските сили, за укрепване на отбранителните способности на Израел и с цел възпиране и намаляване на напрежението в региона, според съобщенията. Остин се е изказал и в полза на прекратяване на огъня във войната в Газа и на споразумение за освобождаване на заложниците, останали в ивицата Газа, добави неговото министерство.