Лидерът на Хамас Исмаил Хания е бил убит в сряда със „снаряд с малък обсег на действие“ и бойна глава от около 7 килограма. Това съобщи Революционната гвардия на Иран в изявление, на което Ройтерс се позовава.

Отмъщението на Техеран ще бъде „тежко и ще бъде извършено в подходящ момент, на подходящо място и по подходящ начин", както и чрез широката мрежа от подкрепяни от страната въоръжени групировки в Близкия изток, заяви Революционната гвардия, която обвинява Израел за смъртта на Хания.

Високопоставен израелски служител по сигурността, цитиран от ДПА, е заявил, че Израел няма да се „сдържа“, ако Иран предприеме ответна атака.

Съюзниците на Иран включват йеменските бунтовници хуси и въоръжената групировка Хизбула в Ливан, както и множество други милиции в Ирак и Сирия, лоялни на Техеран.

Командирът на Революционната гвардия генерал Хосейн Салами говори за сурово и кърваво отмъщение в писмо до лидера на Хизбула Хасан Насралла. Салами пише, че Израел ще трябва да плати висока цена за убийствата на лидера на Хамас Исмаил Хания и командира на Хизбула Фуад Шукр.

Напрежението в региона се покачва, след като Израел уби Шукр при въздушен удар по Бейрут, коментира ДПА, на която БТА се позовава.

Вашингтон обяви, че планира преместване на ескадрила изтребители в Близкия изток, за да засили военното си присъствие в региона. Американското Министерство на отбраната предприема стъпки за „намаляване на възможността за регионална ескалация от страна на Иран или неговите партньори и проксита“, заявил е държавен служител пред ДПА.

След близо 10 месеца сражения между Хамас и Израел в ивицата Газа, опасенията, че Близкият изток вече е на ръба на регионална война се засилват.

Изявлението на Революционната гвардия обвинява „престъпното американско правителство“ в подкрепа на нападението срещу Хания в предградията на Техеран.

Лидерът на Хамас беше погребан в петък в Катар.