Ново разследване на "Антикорупционен фонд" (АКФ) разкрива мрежа от незаконни сметища за строителни отпадъци, които застрашават София с екологична криза. Според експертите на АКФ, високопоставени служители в Столична община са замесени в схемата, която действа от години, и призовават разследващите органи да осветлят случаите и да потърсят отговорност от всички замесени.

Мащабът на схемата сочи за добре организирана и дългогодишна операция, включваща транспортни фирми, които незаконно изхвърлят строителни отпадъци на над 240 нерегламентирани места на територията на общината.

"Люлин, Бистрица, Банкя, Панчарево – не е останал район в покрайнините на София, който да не е засегнат", коментира София Желева, член на правния екип на АКФ. "С очите си видяхме някои от местата на незаконните засипвания и сме потресени от мащаба на замърсяването. Терените варират от няколкостотин квадратни метра до няколко десетки декара какъвто е случая с може би най-голямото незаконно сметище в Малашевци."

"Това не са просто места, където някой си хвърля боклука. Това е добре структурирана схема", обяснява новият директор на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков.

Защо директорски пост струва 500 000 лева

Сред основните заподозрени е инж. Николай Кючуков, ръководител на сектор „Контрол на замърсяване от строителството“ в инспектората от 2011 г., който според разкритията от години покровителства схемата за незаконно засипване.

В записан разговор, предоставен на АКФ от служителка на инспектората, Кючуков е обвинен в организиране на схемата и значителни материални облаги - заради които е готов да плати 500 000 лв., за да се сдобие с директорския пост в инспектората.

Какво представлява схемата, която е толкова доходоносна, че контролът над нея струва половин милион?

В София всички строителни отпадъци и земни маси се транспортират до общинското депо „Враждебна“, където на фирмите, превозващи отпадъците, се начислява такса според теглото на товара. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси се наказва с глоби до 5000 лв. за шофьорите на камионите и до 50 000 лв. за транспортните фирми.

Но стотици подобни локации съществуват - и според данни на АКФ през годините при проверки са представяни фалшиви документи за статута на земите, ползвани за изхвърляне на боклук, а собствениците често са били предупреждавани за предстоящи проверки. Има случаи, при които автомобилът на Столичния инспекторат е седял на едно място час, видно за да даде време на нарушителите да вземат мерки за прикриване на нарушенията. Когато са налагани глоби, те са били често в минималния размер.

Новото ръководство на Инспектората предлага налагането на глоби в максимални или близки до максималните размери. Към момента са издадени над 90 наказателни постановления, а стойността на наложените глоби се е повишила неколкократно спрямо предходното ръководство. Предприети са и дисциплинарни мерки спрямо служители на Инспектората, като някои от тях са освободени.

Схемаджиите се опитали да привлекат и новия директор

Още по-тревожно е, че Кючуков и негови съучастници се опитват да въвлекат самия инж. Неделков в схемата. Според записа, Любка Любенова, друга ключова фигура в инспектората, предлага на Неделков да „уредят процеса“ и да продължат с незаконните засипвания „по подходящия начин“. В замяна тя намеква, че Неделков ще получи подкрепа за запазване на поста си.

Назначеният наскоро от новото ръководство на Столична община инж. Неделков обаче отказва участие, но и предприема мерки за дисциплинарни уволнения на Кючуков и Любенова. Кючуков излиза в отпуска, за да избегне отстраняването си, а Любенова се ползва със синдикална защита, която временно блокира уволнението ѝ.

АКФ призовава прокуратурата да разследва твърденията и да потърси отговорност от замесените лица.

"Още през 2015 г. стават публично известни изключително притеснителни данни за нерегламентирани засипвания на територията на общината. Тогава институционална реакция липсва", каза Желева. „В момента Столичният инспекторат взема мерки, но техните действия са недостатъчни за решаване на проблема, който може да бъде решен изцяло само чрез реални стъпки на МВР и прокуратурата.“

Докато властите бездействат, последиците от схемата стават все по-осезаеми – замърсяването се разпространява, а мерките за почистване допълнително натоварват общинския бюджет. А отпадъците могат да доведат до сериозна екологична катастрофа в Столична община.

Кметът Терзиев: Подаваме сигнал до прокуратурата

Подаваме сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичен инспекторат, съобщи по-късно днес кметът на Столична община Васил Терзиев.

Той посочва, че Столичният инспекторат е една от първите структури, в които неговият екип започва реформи в началото на мандата, тъй като е една от ключовите структури за доброто функциониране на града.

"В структури като тази има условия за злоупотреба със служебно положение и висок корупционен риск. Корупцията и злонамерени практики нямат място в Столична община, независимо чии интереси нарушават", добавя той.

И отбелязва, че е доволен от резултатите на Инспектората под ръководството на инж. Николай Неделков.

"Резултатите от работата им за последните месеци говорят сами - санкционирането на нарушители в града е увеличено неколкократно", изтъква Терзиев.

Видео от разследването на АКФ виж тук: