Честит национален празник!

Днес България чества своето освобождение от турско робство. Отбелязваме го всяка година на 3 март в чест на подписването на Санстефанския мирен договор на същата дата (19 февруари по стар стил) през 1878 г.

От 1396 до 1878 година България е част от Османската империя. В резултат на победата на Русия в Руско-турската война през 1877-1878 г. страната придобива независимост.

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя. От руска страна договорът е парафиран от граф Николай Игнатиев.

По силата на Санстефанския договор България се превръща в най-голямата държава на Балканите. В нейните граници трябвало да се включат Южна Тракия (с достъп до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е била включена източната част на днешна Сърбия.

През лятото на 1878 г. в Берлин, на конгреса на великите сили на Европа, по настояване на Австро-Унгария и Англия, Санстефанският мирен договор бил променен и границите на България - намалени. Няколко милиона българи остават извън своята независима държава. Това довежда до приемането на българската национална доктрина - обединението на разбитите български земи от Берлинския договор. За десетилетия напред историята на страната е тясно свързана с тази доктрина.

* * *

Също днес е Международният ден на писателите. Честито!

Нека видим в снимки какво още се е случило на 3 март по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив