Милиардерът Илон Мъск e подал отново в понеделник съдебна жалба срещу съоснователите на OpenAI, компанията майка на ChatGPT. Магнатът ги обвинява, че не са взели предвид първоначалната мисия на започналата като нестопанска организация компания за изкуствен интелект.

Подновяването на делото става близо два месеца, след като шефът на Tesla и SpaceX, който също беше акционер в OpenAI и я подкрепяше финансово, оттегли внезапно подобна жалба срещу компанията за изкуствен интелект и двама от основателите Сам Олтман и Грегъри Брокман. Мъск ги обвиняваше в измама, конспирация и подвеждаща реклама. Оттеглянето на иска стана, след като OpenAI публикува стари имейли от Мъск от времето на създаването ѝ.

Новият иск, подаден срещу OpenAI, Олтман и Брокман, съдържа същите твърдения като първия. Но докато първият беше подаден в щатски съд в Калифорния, новият е депозиран във федерален съд в Северна Калифорния и е почти двойно по-дълъг. За разлика от първоначалния иск, той включва и твърдения, че OpenAI участва в рекетьорска дейност.

"Този иск разкъсва на парчета въздухарската филантропия на ответниците и ги държи отговорни за техните неверни твърдения пред Мъск и обществеността. Той засяга много повече от един стартъп за 100 милиарда долара, бъдещето на AGI е несигурно", каза адвокатът на Мъск Марк Тобероф в изявление в понеделник.

В иска се твърди, че Мъск е бил "предаден от Алтман и неговите съучастници. Перфидността и измамата са с шекспирови размери". Посочва се и следното:

"В партньорство с Microsoft Олтман създаде непрозрачна мрежа от филиали на OpenAI с цел печалба, участваше в необуздано самоуправство, иззе борда на OpenAI, борда на фирмата и систематично източваше ценните технологии и персонал на организацията с нестопанска цел."