Украински войници са пресекли руската граница Курска област и са поставили под контрол няколко села във вторник, съобщи Ройтерс. По данни на Министерството на отбраната в Москва ситуацията в Курска област е под контрол. Войниците на Кремъл са изтласкани назад, а в някои случаи са обкръжени.

Ден след като украинските атаки срещу Курск в Западна Русия доведоха до смъртта на няколко души, регионът отново е станал обект на украински въздушни удари. Две украински ракети са били свалени от системите за противовъздушна отбрана в района, граничещ с Украйна, съобщи областният управител Алексей Смирнов в Телеграм. Отблъснати са били и три украински безпилотни самолета.

Тактическо придвижване край Курск?

Според руски съобщения украинските сили са се опитали да атакуват Курск предишния ден. По данни на руското МО са участвали около 300 войници, 11 танка и около 20 други бронирани машини. Министерството заяви, че 16 превозни средства са били унищожени. По данни на властите при нападенията са загинали общо петима души. Министерството на отбраната твърди, че е отблъснало напълно нападението.

"След като претърпяха значителни загуби, остатъците от диверсионната група се изтеглиха на украинска територия", се казва в изявлението му от вторник.

Руските военни блогъри обаче рисуват различна картина. Руските войници са били изтласкани от Свердликово през нощта. В граничния град Олешня, на десетина километра на юг, се твърди, че руските войски дори са били обкръжени. Има непотвърдени сведения за руски войници, които са се предали. Още във вторник в социалните медии се разпространиха видеоклипове, показващи пленени руски войници.

Руски военни блогъри твърдят, че чеченски бойци преди това са охранявали руската граница. Когато обаче украинските войници ги нападнали, те просто напуснали позициите си и се оттеглили. Военният блог "Рибар", който е много популярен в Русия, съобщава, че украинските войници дори са успели да се окопаят на руска територия. Населението от село Судша - на около десет километра зад границата - е било изведено на безопасно място.

Ракети са изстреляни по руски граничен град

Руски източници съобщават също, че украинските военни са разположили противовъздушна отбрана в Сумската област. Това има за цел да предотврати или възпрепятства разполагането на руски изтребители и хеликоптери над района на Курск. По непотвърдена информация руски хеликоптер Ми-28 е бил свален от украински дрон над района на Курск.

По време на войната руският граничен район Белгород понякога е атакуван от групи антикремълски руски доброволци, сражаващи се на украинска страна. Тези нападения обаче обикновено са били много ограничени по отношение на пространството и времето.

Западните военни експерти им приписват предимно символично значение. Това подсказваше на руското население, че Кремъл не е в състояние да защити собствените си граници и население в дългосрочен план. Във военно отношение досегашните нападения на руска територия не са оставили почти никакви следи.