Три концерта на поп звездата Тейлър Суифт във Виена тази седмица бяха отменени, след като австрийските власти потвърдиха, че се е готвело нападение срещу стадиона, на който трябваше да се състоят концертите. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на организатора на концертите.

"След като представители на властите потвърдиха, че се е готвела терористична атака на стадион "Ернст Хапел", нямаме друг избор и отменяме трите планирани концерта в името на всеобщата сигурност", заяви в социалната мрежа "Инстаграм" Barracuda.music, като уточни, че хората, закупили билети, ще получат обратно парите си, предаде БТА.

Австрийската полиция задържа двама души, заподозрени в планирането на атаки срещу концертите, каза генералния директор за обществената сигурност Франц Руф на пресконференция късно снощи.

"В рамките на разследването идентифицирахме подготвителни дейности и забелязахме, че 19-годишният заподозрян проявява особен интерес към концертите на Тейлър Суифт във Виена", каза Руф, като поясни, че заподозреният, който е австрийски гражданин, се е заклел във вярност към терористичната организация "Ислямска държава".

Полицията претърси жилището на един от заподозрените в Терниц, провинция Долна Австрия, и анализира вещ, намерена в дома му.

Трите концерта на Тейлър Суифт бяха планирани във Виена от днес до събота, като полицията очакваше на всеки от тях да присъстват по около 65 000 души.

Тази сутрин австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че терористичната заплаха е била много сериозна, предаде ДПА. "Благодарение на интензивното сътрудничество между нашата полиция и новосъздадената Дирекция за сигурност и разузнаване с чуждестранни служби, заплахата бе идентифицирана рано, бяха взети мерки и бе предотвратена трагедия", заяви Нехамер в социалната мрежа "Екс".

Канцлерът окачестви отмяната на концертите като "горчиво разочарование" за феновете и поясни, че "ситуацията във връзка с очевидното планиране на терористична атака във Виена беше наистина сериозна".

Нехамер уточни, че след арестуването на заподозрените австрийските служби продължават разследването.

"Живеем във време, в което се използват методи на насилие за атака срещу нашия западен начин на живот. Ислямисткият тероризъм застрашава сигурността и свободата на много западни страни. Ето защо ние няма да се откажем от ценностите си на свобода и демокрация, а ще ги защитаваме още по-решително", подчерта Карл Нехамер.