Тейлър Суифт е любимка на всички момиченца по света, а наскоро стана и първият попмузикант милиардер, спечелил парите си предимно от музика, а не от реклами. Суифт бе харесвана от всички и в Америка, особено от тръмпистите, които я смятаха за „тяхната принцеса“ – бяла, американка, хетеросексуална, сладка. Докато Тейлър не зае ясни позиции по някои от най-наболелите въпроси и това разочарова тръмпистите. От тогава тя е обявена за основен враг и с нея се занимават всички производители на конспиративни теории. Стига се до абсурдни обвинения като това, че Тейлър всъщност е истинска вещица и е оръжие за масово поразяване на Пентагона.

Съвсем наскоро водещият на Fox News Джеси Уотърс съчета два различни конспиративни разказа: Тейлър Суифт, каза той на аудиторията си, е част от "PsyOp", т.е. психологическа операция на Пентагона за манипулиране на общественото мнение. Освен това тя била използвана от Белия дом, за да мобилизира избиратели за демократите. След това Уотърс щедро добави:

"Харесвам музиката ѝ".

Доказателствата едва ли могат да бъдат по-нелепи. Уотърс извежда заключението, че Суифт е част от кампания на Пентагона, от монтаж на видеозапис от среща на НАТО по въпросите на киберсигурността. Всъщност не може да се каже нищо смислено за видеото, защото е толкова силно манипулирано, че дори няма смисъл в него. С изключение на това, че една от участничките, показана там, произнася думите "влияние", "операция" и "Тейлър Суифт".

Цитираната Алисия Мари Баргар оттогава отрича да го е направила в посочения контекст. Въпреки това Уотърс коментира видеоклипа с думите "да, това е истинско".

Преди няколко месеца Суифт сподели в социалните мрежи линк към портала с нестопанска цел vote.org, който впоследствие стана изключително популярен. Тя призова всички да гласуват на предстоящите избори. Може би Белият дом я е убедил да направи това, предположи Уотърс, който очевидно не вярва, че феновете на Суифт гласуват за републиканците.

Това не е първият конспиративен наратив, който поставя Тейлър Суифт в центъра на вниманието. Така например певицата е обвинявана в правене на магии и от десни коментатори. Изявленията на Уотърс обаче показват, че конспирацията с Тейлър Суифт е достигнала до основните течения в американската десница.

Какво казва Пентагонът?

Прочетохте правилно. Вече има официална реакция от Вашингтон на всички слухове. Верни на мотото, че конспиративният разказ набира скорост, само когато атакуваният го отрече, авторите му вероятно ще отчетат изявлението като голям успех.

"Що се отнася до тази теория на конспирацията, ние ще се отървем от нея", заяви говорителката на Пентагона Сабрина Сингх пред американското списание "Политико" – използвайки израза "shake it off", който е игра на думи с едноименната песен на Суифт.

Председателката на vote.org Андреа Хейли също наскоро се почувства принудена да подчертае непартийния характер на своята организация. Организацията "не е PsyOp и не е актив на Пентагона. Просто е най-голямата непартийна платформа в Америка, която помага на младите хора да се регистрират и да гласуват", написа тя в X .

Какво се крие зад всичко това?

"Мисля, че Джеси Уотърс я смяташе за своята принцеса", каза Хейли наскоро, визирайки Суифт и водещия от Fox.

Но след това всичко се оказа съвсем различно.

"Тя подкрепи "Марша за нашия живот" срещу насилието с огнестрелно оръжие, подкрепи ЛГБТК общността в музикалните си клипове". А след това казва на хората да отидат да гласуват. "Избрахте грешната принцеса".

Медийната изследователка Йохана Блейкли от Университета на Южна Калифорния обяснява, че конспиративният наратив цели да подкопае доверието в Тейлър Суифт. Десните очевидно са "притеснени от влиянието, което тя би могла да окаже" върху младите избиратели на демократите. Тя описва разпространението на дезинформация за певицата като "дълбоко коварен опит да се подкопае вероятната подкрепа на Суифт за Байдън".

Поглед към миналото показва, че нещо винаги се лепва: конспиративният наратив на QAnon, според който въображаем световен елит уж измъчва до смърт отвлечени деца, също се е зародил без никакви доказателства като слух в интернет. Дълго време той се възприемаше като налудничав слух. Докато хора с тениски и качулки на QAnon не щурмуваха Капитолия.