ГЕРБ ще участва на днешните консултации при президента за сформирането на следващия служебен кабинет само от уважение. Това обясни председателят на партията Бойко Борисов пред репортери в парламента.

Днес в 17,00 ч. държавният глава Румен Радев кани на консултации представителите на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание „в рамките на процедурата по назначаване на служебен министър-председател и правителство“. Тя е съгласно последните промени в Конституцията - в изпълнение на чл. 99, ал. 5.

След въпрос какво би предложил ГЕРБ на тези консултации, Бойко Борисов каза:

„Това е един нов подход от президента. Ще изпратя Росен Желязков, Теменужка и Деница. Изцяло в правомощията и в правото на президента е да предложи когото той пожелае за премиер. Ние отиваме, ще изпратя хора само от уважение към него и институцията. Инструкциите към тях ще бъдат да не взимат никакво отношение, защото ние нямаме претенции нито към премиер, нито към министри, излъчени от служебно правителство.“

След питане на репортерка дали това означава, че харесва състава на служебния кабинет на Димитър Главчев и не би искал да има смени на министри, Борисов се сопна: „Айде да подредите въпроса си по логичния начин! Аз думата „харесване“ не съм я употребил нито веднъж.“

А на коментар, че щом няма претенции за състава на служебния кабинет и премиера, означава, че харесва настоящия, водачът на ГЕРБ отвърна с въпрос: „Така ли означава? Щях да кажа, че е женска логика, но в момента всички сме толкова внимателни към темата „жена – мъж“, че кое е политически коректно да се каже, дето се вика, да се въздържаме... Аз не харесвам, не желая по никакъв начин ГЕРБ да има представителство във власт, управление, за което не е спечелил избори.“

Попитан вярва ли, че ще бъдат честни изборите, ако бъдат организирани от настоящото служебно правителство, Бойко Борисов посочи, че социологическите агенции често представяли нагласите на българските граждани. И съответните изследвания до голяма степен се припокривали с резултатите от изборите. Това означавало, че те са честни, каза той.

Любопитен е анонсът от Борисов за формален подход към консултациите при президента, които бяха вкарани като процедура в Конституцията, включително с подкрепата на ГЕРБ. Тяхната идея бе да се снемат правомощия от държавния глава при назначаването на служебните кабинети с аргумента, че България е парламентарна република. Най-голямата формация в Народното събрание – ГЕРБ, в лицето на нейния лидер обаче не желае да поеме такава отговорност.

В същото време настоящият служебен кабинет обслужва именно партията на Бойко Борисов и неговия негласен политически партньор Делян Пеевски. Това също може да е обяснение за анонсираната пасивна позиция на ГЕРБ на консултациите при президента.

През последните дни от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и БСП излязоха с искания за смяна на премиера, както и на вътрешния министър Калин Стоянов. Кирил Петков от ПП-ДБ вчера заяви, че последните парламентарни избори не са били честни.