"Искам да ви уверя, че всички колеги сме на разположение да работим до последния ден на това правителство, а решението дали да продължим да работим е на президента Радев."

Това заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на днешното редовно заседание на Министерския съвет. Преди това той отчете политиките и дейностите, с които се е занимавало ръководеното от него правителство.

Скутове, ала-бала, коленичене...

Аз затова и представих какво сме свършили. Ако не сме ние, можем съвсем спокойно от сърце да пожелаем успех на следващия състав на служебното правителство, коментира Главчев, цитиран от БТА.

За нас мога да кажа само едно - ние не сме се занимавали и нямаме намерение да се занимаваме с "ала-бала". Не сме седели в чужди скутове и нямаме такова намерение, каза още служебният премиер.

И отбеляза, че за финал би добавил следното:

Не сме коленичили пред някого и нямаме намерение да коленичим, освен когато има заря-проверка в едноминутното мълчание за героите, загинали за България.

Припомняме, че риториката със седенето в скута се наложи от (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски в опит да атакува Христо Иванов от ПП-ДБ в предишния парламент.

Думите на Димитър Главчев звучат любопитно от гледна точка на неговото поведение в услуга именно на Пеевски, което стана особено видимо през последните седмици.

Служебният кабинет безпрецедентно назначи куп областни и зам.-областни управители от ДПС. След разкола в партията някои от тях, които се обявиха в подкрепа на Ахмед Доган срещу Делян Пеевски, бяха сменени след само няколко седмици на постовете си.

Изборите били честни

Организирахме честни избори и запазихме европейския път на България, заяви още служебният премиер Главчев в началото на днешното правителствено заседание.

„Тъй като има голяма доза вероятност да ни е последното редовно заседание на Министерския съвет, ще ми позволите да направя съвсем кратка ретроспекция. По-скоро отчет. Макар че може да изглежда като хвалба, но ние се отчитаме какво сме свършили. Другите да преценяват кое как е било“, каза премиерът. 

„Всеки знае, че основната задача на всяко служебно правителство е организирането на честни и прозрачни избори, никой не е възразил върху това, че ние ги организирахме точно по този начин.

Дори някои неща се свършиха за първи път. В Министерството на електронното управление, при утвърждаване на машините, жребият беше теглен от представители на медиите. След това, в процеса на утвърждаване на тези машини, участваха представители на политическите сили и неправителствени организации.

За първи път бяха осигурени 20 ИТ специалисти в помощ на Централната избирателна комисия, те са институцията, която провежда изборите. Съвместно с тях сме ги направили толкова добре. От тях също не чухме забележки“, отчете служебният министър-председател, цитиран от БТА.

Служебният кабинет опазил европейския път

По думите му втората задача, която той си е поставил, е запазването на европейския път на България, трасиран в продължение на много правителства назад в годините.

„Смятам, че и това свършихме. На всички международни форуми на високо равнище беше отчетен приносът на България“, каза още той.

За пример премиерът даде провелите се Европейски съвет, Срещата на върха в НАТО и други форуми.

„Лично президентът на САЩ ни спомена като надежден и сигурен съюзник в НАТО. И там запазихме пътя, който трябва да се следва според нас“, посочи той. 

Димитър Главчев отбеляза, че продължават също и усилията за пълноправното членство на България в т. нар. сухопътен Шенген и присъединяването на страната към еврозоната.

„При нас нямаше как да дадат резултат тези усилия, но при следващите правителства, надявам се още следващото, да бъде вече факт сухопътният Шенген“, заяви служебният премиер.

Димитър Главчев припомни, че сред задачите му и задачите на неговия екип са били също да решават проблемите на хората. Те се оказаха повече, отколкото сме си представяли. Мисля, че и с тях се справихме, каза още Главчев в отчета си.

За детската болница

Мога да ви докладвам, че се съкращават сроковете за почистване на терена, очаква се да приключат до два месеца. Това заяви по повод изграждането на Националната детска болница служебният премиер (и пропусна да спомене кое правителство по странен начин издаде лиценз на нова болница "Мама и аз" - бел. ред.).

Главчев обясни, че вече има нов проект на болница, според който леглата в бъдещото лечебно заведение ще са 422 вместо предвидените 404 при предишния проект. Предвидено е също да има 24 клиники и отделения. Усилията на всички ни е да има детска психиатрия в болницата, обяви премиерът.

Бедствия и помощи

Като ключова тема той отбеляза и борбата с природните бедствия и усилията за подпомагане на хората, пострадали от стихиите. Най-важното е възможно най-бързо да се изплатят средствата на хората, които се нуждаят от тях, каза Главчев. По думите му се изплащат средства „отвъд сумата, която беше предвидена“ чрез приетата от правителството програма.

По тази програма са подадени 43 заявления, стана ясно от изказването на премиера. Министър-председателят отчете, че над 300 000 лв. е отпуснатата и изплатена помощ от държавата на пострадалите от природни бедствия през лятото. Агенцията за социално подпомагане отпусна помощ на 304 семейства за общо 198 972 лв. в седем области в страната, пострадали от поройни дъждове и градушки през юни тази година, заяви още Главчев. На 25 семейства от областите Хасково, Пловдив и Ямбол са изплатени общо 39 450 лв. за покриване на последствията от пожарите през юли и август. Към днешна дата на пострадалите от с. Отец Паисиево са отпуснати 15 780 лв., а на хората от село Воден са изплатени 20 514 лв., докладва още премиерът.

В момента има само един пожар, който буди тревога и към който са насочени усилията ни – в планината Славянка на българо-гръцката граница, уведоми също Главчев. И открои усилията на ангажираните служби и доброволците, както и помощта по Механизма за гражданска защита на ЕС.