Депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Възраждане“ стигнаха до физически сблъсък в кулоарите на парламента. Видео от конфликтната ситуация пусна във фейсбук единият от участниците – Явор Божанков.

Виж тук:

“Днес бях нападнат от народен представител от проруската "Възраждане" в кулоарите на НС. С викове “ей, пе*ал, ей пе*ал”, написа депутатът от ПП-ДБ.

“Това не е първият подобен случай. Много са. След 10-ина минути същият се върна до нашата стая и попита “Къде е онзи пе*ал?”. Споделям го, за да си дадем сметка на какво са способни тези хора и какво ще се случи, ако бъдат овластени”, посочи още Явор Божанков.


Другият основен участник в конфликтната ситуация е Коста Стоянов от „Възраждане“. От видеото се вижда, че той бута с тялото си Божанков, който го отблъсква с ръка и му казва: „Недей да ме буташ, недей да ме буташ.“

В ситуацията се намесват други двама народни представители от „Възраждане“ - Ивайло Чорбов и Светослав Тодоров, които разтървават сблъскалите се свои колеги, както и сътрудничка от ПП-ДБ, опитваща се да успокои Явор Божанков.

В крайна сметка всичко приключва в зародиш. Не става ясно кой снима.

От пресцентъра на „Възраждане“ засега не отговориха на молбата на Клуб Z за коментар на конфликтната ситуация.

Явор Божанков е системен дразнител за депутатите от партията на Костадин Костадинов, която депутатът от ПП-ДБ нарича „проруска“, включително от парламентарната трибуна.

Божанков по-късно коментира пред БТА, че няма причина за спречкването, а народният представител от „Възраждане“ е минал покрай него и се е обърнал с нецензурни думи, след което го е блъснал.

"В контекста на законодателството, което се прие вчера, може би в тяхната ценностна система аз съм такъв. Виковете към мен са достатъчно показателни какъв мотив движи този човек и с каква омраза е зареден. Големият въпрос е какво би станало, ако такъв човек бъде овластен. Споделям моите преживявания с повече хора, защото тези неща не се виждат. Някои ги приемат като партия като всички други, но това не е така", посочи още Явор Божанков. 

Вчера парламентът гласува на две четения забрана за пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в предучилищното и училищното образование. Законопроектът бе внесен от "Възраждане". Вечерта граждани се събраха на протест пред сградата на Народното събрание във връзка с приетия законопроект.