Със 135 гласа "за", 33 "против" и 8 въздържали се парламентът прие законопроекта на "Възраждане" за забрана на пропагандата на "нетрадиционна сексуална ориентация" и "определяне на полова идентичност, различна от биологичната" в българските училища.

В рамките на правилата, но в нарушение на добрите парламентарни практики законопроектът бе гласуван на първо и второ четене в едно заседание. На първо четене 171 депутати подкрепиха законопроекта, като едва 8 бяха "против" - 7 от ПП-ДБ и 1 от ГЕРБ, а 9 се въздържаха.

На второ четене гласовете "против" нараснаха до 57 - всички 33-ма депутати от ПП-ДБ, 6 от ГЕРБ и всички 18 от ДПС се опитаха да отхвърлят законопроекта, но бе късно - БСП, ИТН, "Възраждане" и независимите имаха мнозинство. Приемането на законопроекта предизвика бурни ръкопляскания в зала.

Законопроектът, напомнящ този, приет от руската Дума през далечната вече 2014 г. и копиран после в държави като Унгария и Полша, е предложение на Костадин Костадинов и депутати от неговата партия. Той е редакция на Закона за предучилищното и училищното образование и бе отхвърлен в предишно Народно събрание, но миналата седмица бе одобрен набързо в комисия.

Ето какво предвиждат промените:

В чл. 11 ал. 2 се изменя и придобива следния вид:

„(2) В системата на предучилищното и училищното образование се забраняват действия свързани с:

1. Налагането на идеологически и/или религиозни доктрини;

2. Осъществяването на политическа и партийна дейност;

3. Извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност различна от биологичната; 

§ 2. В §1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 16:

„Нетрадиционна сексуална ориентация" е различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове."

Вносителите от "Възраждане" се аргументират с Конституционния съд, според който "традиционното човешко общество" се изгражда върху половата бинарност, има само два пола, а биологичният пол е детерминиран по рождение. После правят извода, че именно затова конституционната дефиниция за брак е само между мъж и жена. Следователно - само хетеросексуалната ориентация е традиционна. Всяка друга е "нетрадиционна".

Определението за традиционна сексуална ориентация в законопроекта всъщност е копирано от "Уикипедия".

В комисия депутатка от ДПС се въздържа, но в зала днес депутатът от групата на Пеевски Йордан Цонев първи се изказа в подкрепа на законопроекта с думите:

"Ние категорично няма как да останем безразлични към тази тема. И най-вече, защото се споделя от повечето българи. Традиционните религии са изключително консервативни по тази тема и има причина да са консервативни, защото устоите на човешкия род се крепи на това - брака между мъж и жена. Ще дам православните основания за това.

Който има различна сексуална ориентация има цялата толерантност на обществото. Но децата - децата са друго, децата трябва да бъдат оставени да се развиват по божиите закони."

След това Цонев цитира Битие - че Господ е създал хората като мъж и жена, следователно "полът е бинарен, по умисъла на създателя на човека, нашия Бог".

Първи опит да възрази срещу законопроекта дойде неочаквано от ГЕРБ - макар техни представители после два часа да го подкрепяха пламенно. Юристът Тервел Георгиев отбеляза, че решението на Конституционния съд изрично НЕ се отнася към сексуалната ориентация. И отбеляза, че според българския тълковен речник "пропаганда" е всяко популяризиране и разпространяване на идеи, учения, знания с цел да се привлекат симпатизанти към тези учения, идеи, знания.

"Не може в този смисъл да бъде пропагандирана сексуална ориентация. Това е все едно да пропагандираш цвят на кожата, национална, етническа принадлежност, расова принадлежност. Не може да се популяризира нещо, с което човек се ражда, особеност, която той не може да промени.

Не можеш да промениш в резултат от пропаганда сексуалната си ориентация."

Той подчерта и че наскоро в други закони са били приети поправки, които поставят сексуалната ориентация като критерий за по-тежка наказателна отговорност в Наказателния кодекс и че тази дефиниция и този закон може да влезе в колизия с тях. Сексуалната ориентация е защитена характеристика в Европейската конвенция за правата на човека, ратифицирана от България.

Поредица депутати от ГЕРБ, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" излязоха на трибуната и в продължение на два часа се надпреварваха кой покрепя законопроекта повече. Стана ясно, че повечето им аргументи са свързани с казуса за смяна на пола, не с "нетрадиционната сексуална ориентация", но имаше и изключения.

"От едната страна стоят хората, които бранят традиционните ценности, от другата странат стоят хора, които ги рушат. Така е в Европа, така е в САЩ, така е в целия свят. Аз защитавам традицията, християнските ценности, патриотизма, консерватизма, това е това, в което аз вярвам.

Навсякъде се казва - не е нормалното да си хетеросексуален, нормално е различното. Има такава пропаганда, която се прави всеки божи ден, прави се в целия западен свят. Това е дебат, който се води в целия свят", обяви Петър Николов от ГЕРБ.

Според него в българските училища вече има НПО-та, които прокарват подобна идеология - и има листовки, които казвали на децата, че може да има брак не само между мъж и жена, както е в Конституцията, а и между мъж и мъж и жена и жена.

"Аз съм абсолютно убеден като убеден европеец, че в Европа няма по-полезни хора за Владимир Путин и Русия от хората, които започнаха да слагат знак за равенство между нетрадиционната сексуална ориентация и Европа. Те разбиват и унищожават Европа. Те са полезните идиоти на Путин", заключи той.

Бившият образователен министър - Красимир Вълчев от ГЕРБ - пък се обяви за още добавки.

"Ще включим предметът "Религия" в задължителния учебен план, но може децата да изберат и "Философия", "Етика", човешки добродетели и така нататък. Трябва да направим българските деца преди всичко добри хора и българи."

Всъщност "Философия" и "Етика" вече са част от задължителната програма в българското образование - нещо, което един бивш министър би трябвало да знае.

Разбира се, и бившата лидерка на социалистите Корнелия Нинова се включи в дебата, като припомни дългогодишната си борба срещу "джендър идеологията".

"Джендър идеологията се проповядва от много силни хора, от много богати хора, от много влиятелни хора. Тя пълзи и ще превземе българските училища. От години става това в Европа, за да се стигне до Евровизията и Олимпиадата, и това, което виждаме в съвременния свят."

Тя извади за демонстрация на "джендър пропагандата" брошура на фондация "Билитис", което било в медицински кабинет в едно училище, със заглавието "Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени". Брошурата се разпространява безплатно от 2022 г. и може да бъде намерена тук.

"Та учат се българските деца на... орален секс, трибадизъм, фингъринг, фистинг. Сексуални практики между лесбийки в училищата", прочете Нинова.

И отбеляза, че брошурата е финансирана от три европейски държави и еврофондове.

Нинова заяви още, че е получила много сигнали от родители, на чиито деца са давани хормони за смяна на пола без тяхно знание. Попитана за конкретика, тя заяви, че такива сигнали левицата получавала от САЩ, Испания и Великобритания.

Даниел Митов от ГЕРБ обяви, че тази пропаганда лежи върху "много сериозна идеология".

"Това е левичарското разбиране за подреждане в обществата - да разделя обществата на социални групи, предимно малцинствени, да твърди, че тези обществени групи са жертви. Те сами определят тези групи, определят ги за жертви, застават на правата на жертвата и по този начин се опитват да изграждат някакви утопични общества, които съществуват само в техните глави. Подобен тип идеологии са деструктивни и винаги са целели да рушат традиция, каквато и да е тя."

И повтори тезата, че "ако ги нямаше, Путин нямаше да има на какво да се опре".

Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ изказа тезата, че законопроектът е "нормативно безмислен" и неприложим. Същата теза изказа след първо четене и юристът от същата група Андрей Цеков. И двамата подчертаха, че законопроектът няма адресат и не е ясно написан.

Белобрадова обаче изказа и тезата, че дефиницията на "нетрадиционна сексуална ориентация" била написана така, че хетеросексуалността излиза нетрадиционна, макар че текстът няма такъв проблем.

Във втората част на дебата пак се включи Петър Николов от ГЕРБ, който даде и иновативна дефиниция на "дясно".

"Дясното - консервативното - почива върху ценностното разбиране за политиката. И то изхожда от религиозните ценности. Когато говорим за дясно, преди всичко останало, е вярата, християнската вяра, християнските ценности. Така че когато говориш за ляво и дясно, първо гледаш дали хората искат да гледат хирстиянските ценности или искат да разрушават християнските ценности."

Според него само в България някакви "градски либерали" разделяли дясното от християнството.

Калоян Методиев, също от столетницата, сподели как като живял в Лондон дъщеря му донесла анкета, в която питали дали родителите смятат, че момче може да си играе с рокли, а момиче - с пистолет. Според него така принуждавали децата да доносничат за родителите си. Той изказа и грешната теза, че британският журналист Пиърс Морган е уволнен заради позицията си срещу трансджендър законите - макар Морган да напусна сам по време на живо предаване заради критиките на Меган Маркъл към британското кралско семейство.

Разбира се, не се размина и с обичайната за българския парламент открита хомофобия. Иван Ченчев от БСП обясни как по света давали пеленачета на гей родители като нещо недопустимо.

Звезделина Каравелова от "Възраждане" бе още по-директна:

"Да наричаме нещата с истинските им имена. Темата на днешния дебат в зала е с едно единствено име - извращение и извращения. Педерастия винаги е имало и винаги ще има. Това е още от римско време", обясни тя. "Има два пола - мъж и жена, и природна грешка - хермафродит. Това са хората, които могат да си избират какъв пол да имат. Всичко останало е нещо грозно, които ние наблюдаваме на Прайдовете. На онези прайдове, които неголяма част от депутатите ходят като гости, не като участници в неприлични костюми."

Тя се обърна и към Белобрадова по отношение на експертността:

"Г-жо Белобрадова, експертност има майката. Майката е експертът, който знае, че в момент, в който създаде дете, това дете трябва след години да доведе зет или снаха, но от противоположния пол.

А това, което се случва в момента, промива мозъците на децата ни в друга насока. Имам син на година и половина, който не желая някой ден да ми доведе зет."

След гласуването на първо четене и бързо приетото предложение да се гласува на второ срещу законопроекта възрази и Явор Божанков от ПП-ДБ.

"В този законопроект няма един термин, който да не е спорен. Тези термини са неточни, ще породят повече спорове, отколкото ще намерят отговори. Това ще роди разделение в нашето общество. Нов повод за омраза преди избори. Истината е, че тук говорим за откровена хомофобия."

Йордан Цонев от ДПС се възмути и обяви, че "който е пълнолетен сме толерантни към неговата ориентация. Но към децата да се пропагандира това, сме категорично несъгласни". 

Андрей Цеков от ПП-ДБ изрази притеснение, че текстовете могат да се ползват и за дискриминация срещу гей учители и учителки. Костадин Костадинов отрече това и извади книгата "Моето сексуално образование" за деца до 6 години на издателство "Кръгозор", която според него била знак за навлизането на ЛГБТ пропагандата.

"Как си го представяме това нещо? В голяма част от страните, които претендират, че са развити и напреднали, това е факт. За съжаление отвратителен факт, античовешки факт."

Според описанието на книгата в нея се говори за:

  • Защо бебетата „докосват” с устата си;
  • Как децата изследват собственото си тяло и телата на другите;
  • Защо е важна хигиената. Кога децата развиват хигиенни навици;
  • Кои са точните думи за назоваване на половите органи;
  • Как да обясним какво правят възрастните, когато се обичат, и как се появяват бебетата;
  • Как да научим децата да различават приятните от неприятните докосвания и да казват „не”, когато не желаят да бъдат докосвани.

Депутатите удължиха заседанието и излязоха във втора почивка преди да гласуват проекта на второ четене.

След почивката депутатът от ГЕРБ Георги Георгиев се опита да предложи да се раздели дефиницията на "нетрадиционна сексуална ориентация" и да се гласува против нея, тъй като нарушава чл. 6 на Конституцията.

Костадин Костадинов обяви, че в почивката на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС са се обадили от американското посолство, затова част от тях са си променили вота.