Германия е в повишена готовност за терористични атаки заради ескалацията в Близкия изток. Това заяви германската министърка на вътрешните работи Нанси Фейзер.

"Следим много внимателно как евентуална по-нататъшна ескалация ще се отрази на ситуацията със сигурността в Германия", заяви министърката пред вестник „Райнише Пост“.

Рискът от по-нататъшна ескалация в Близкия изток е висок

"Тази ситуация е изключително опасна. Ето защо германското правителство работи толкова усилено с международните си партньори за деескалация на ситуацията“, посочи тя.

В Близкия изток от дни има опасения за мащабна атака срещу Израел от страна на Иран и съюзническата му милиция Хизбула в Ливан. Предисторията за това е убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран и на най-високопоставения командир на Хизбула Фуад Шукр в Ливан. Подобно на други държави, германското правителство призова своите граждани да напуснат Ливан. Авиокомпании като Луфтханза също отмениха полети до Тел Авив и региона.

Ислямистката сцена в полезрението ѝ

Министърът обърна специално внимание на защитата на еврейския живот в Германия. След терористичните атаки на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г. и последвалата война в Газа се наблюдава драстично увеличение на антисемитските престъпления, обясни Файзер.

"Нашите органи за сигурност правят всичко възможно, за да прекъснат спиралата, която води от насилието в Близкия изток до още по-отвратителна омраза към евреите в Германия."

Министърът се позова на забраната на Ислямския център в Хамбург и на неговите филиали в цялата страна преди около две седмици, както и на по-ранните забрани на терористичната организация "Хамас" и на пропалестинската мрежа "Самидун" в Германия. "Органите за сигурност реагират на настоящите събития с висока степен на бдителност и предприемат действия срещу антиизраелски и антисемитски заплахи", заяви Файзер. Тя е "много благодарна на федералните провинции, че продължават да защитават еврейските и израелските институции в Германия със силни полицейски сили".

Повече антисемитски престъпления

Броят на антисемитските престъпления в Германия се е увеличил рязко от октомври 2023 г. насам и досега през тази година остава на високо ниво. През второто тримесечие на 2024 г. Федералната криминална служба е регистрирала 715 антисемитски престъпления в Германия, включително 19 акта на насилие, довели до седем наранявания. Тази цифра е с повече от една трета по-висока в сравнение с година по-рано. В сравнение с началото на годината тенденцията е само леко низходяща: за периода от януари до края на март същата статистика отчита 793 престъпления, включително 14 акта на насилие и седем наранявания. Това се казва в отговор на федералното правителство на въпрос на политика от Лявата партия и заместник-председател на Бундестага Петра Пау.