Новата творба на Банкси - четвъртата за четири дни, се появи вчера в Лондон, след което бе открадната само час след като тайнственият художник съобщи публично за нея, съобщиха АФП и БТА. 

Както обикновено световно известният уличен артист от Бристол публикува в ранния следобед в Инстаграм снимка на най-новата си рисунка. Тя бе под формата на вълк, който сякаш вие срещу Луната, изобразен върху прикрепена върху покрив сателитна чиния. 

Час по-късно обаче свидетели разказват как мъже са отмъкнали чинията с творбата от квартал Пекъм в южната част на британската столица. Един от очевидците казва, че е видял трима мъже със стълба. 

От лондонската полиция обявиха, че са били повикани за "кражба на сателитна чиния, съдържаща произведение на изкуството" малко преди 14 часа местно време. Органите на реда заявиха, че водят разследване и че засега няма арестувани.

Това е четвъртото произведение за четири дни, нарисувано от уличния художник. Подобна бързина е необичайна за Банкси, който обикновено разсрочва работата си със седмици или дори с месеци.

В понеделник тази седмица коза се появи на комина на стена в Ричмънд, Западен Лондон. На следващия ден два слона надникнаха от два запечатани прозореца на фасада в елитния квартал Челси. В сряда се появиха три маймуни, които сякаш се люлеят, на железопътен мост в Шордич в източната част на столицата на Великобритания.

Това беше третата композиция, призната от британския уличен художник през седмицата.

Темата за животните породи много спекулации за значението ѝ, като някои я смятат за препратка към климатичната криза, а други - към Олимпийските игри или войната в Газа, посочва АФП. Някои от предполагащите връзка с ивицата Газа обясняват, че козата им напомня за вид газела, разпространена в Близкия изток, която понякога на английски е наричана "палестинска газела".

Трите маймуни са свързани с японската поговорка "не виждай зло, не чувай зло, не говори зло". В творбите на Банкси обаче маймуните не покриват очите, ушите или устата си.

Когато анонимният художник се появява публично, той носи маска на маймуна. Изобразявал е монарх с лице на шимпанзе в черно и британското знаме за златния юбилей на покойната кралица. Рисувал е и пародия на американската актриса Деми Мур с маска на маймуна. 

Творбите на Банкси, които на търг достигат цени от милиони евро, винаги са предизвиквали сериозен интерес.