Опитът да бъде отстранена Рая Назарян като председател на Народното събрание е бил решаващ за решението на Димитър Главчев да си даде отвод за втори мандат като служебен премиер. Това обяви той пред журналисти днес, часове след като Министерски съвет обяви решението му, а почти веднага след това президентът обяви следващият служебен министър-председател - заместничката му в Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева.

Главчев обяви, че опитът да се свали Назарян е абсолютно необясним и не е чул никакво основание за това.

"Така че прецених, че най-добре е да си запазя доброто име, което смятам, че имам. Появиха се и спекулации за моите зависимости, за които аз не знам, че имам", заяви той. "Вие си спомняте, в началото бях с повече основания пришиван към една политическа партия. След това се появи някаква друга зависимост, без никакви основания."

Бившият кадър на Бойко Борисов смени мнозинството областни управители в страната, основно с кадри на ДПС. А след схизмата в Движението направи поредни смени, при които махна новоназначените ДПС-ари, заявили вярност към Ахмед Доган, и ги смени с ГЕРБ-ери.

Това предизвика множество критики и обвинения в зависимост от санкционирания по "Магнитски" съпредседател на ДПС Делян Пеевски. Тогава Главчев обясни действията си само с тезата, че са законни.

Не бе пропусната и репликата на Главчев от преди дни, че той не е седял "в чужди скутове" - перифраза на реплика на Пеевски към Христо Иванов.

"А всички са свидетели според мен, че нашето правителство си свърши работата, нямаше никакви забележки по провеждането на изборите, запазихме европейският път на България и решихме и доста други проблеми всъщност всички са свидетели. Нека оценката да я дават избирателите, българските граждани за това, което сме свършили."

Не е ясно как избирателите ще дадат оценка на служебен премиер, който уж вече не е обвързан с политическа партия.

Главчев обяви, че ще се върне в Сметната палата. Отказа да коментира евентуални назначения на своята наследничка на поста. Отказа да коментира и нея - работили само една година заедно и в много различна среда. Но не пропусна да се пошегува, че Сметната палата явно е "направо ковачница за кадри".