Само едно нарушение са установили инспекторите от РЗИ-Варна при проверка на медицинската практика на лекаря, който взе близо 1500 лева за два прегледа и промивка на ушите на 9-годишно дете от Литва, дошло на почивка със семейството си в курорта Златни пясъци.

Клуб Z също разказа забележителната история, след която д-р Здравко Дамянов заяви, че ценоразписът виси зад гърба му, друг определя цените, детето имало зачервено гърло и се почувствало доста по-добре след като му почистил ушната кал, а... "за него важно е здравето на пациентите" и при това "здравеопазването е безценно".

Така или иначе - след като литовските туристи дадоха публичност на ваканционното си приключение, вчера от медии стана ясно, че се пращат блиц проверки от МЗ и от Регионалната здравна инспекция.

Лекарят ще бъде санкциониран, затова че е издал документа за извършените медицински дейности на английски език. По закон той трябва да е на български език - това заявава като плод от блиц-проверката пред БНТ днес д-р Петър Янев - директор на Дирекция "Медицински дейности" в РЗИ-Варна.

Проверката е установила, че ценоразпис има и той е поставен на видно място. Според закона частните медицински практики имат право сами да определят цените на извършваните от тях дейности.