Български фобственик на ферма за кокошки, който с измама е получил близо 500 000 лева за изграждане на ферма за кокошки-носачки, отива на съд, съобщи Европейската прокуратурата в България. Той е подсъдим за използване на фалшива документация за получаване на парите от Европейския съюз.

Лицето е управител на фирма, която е взела еврофинансиране от Държавен фонд „Земеделие” за проект за развитие на ферма за производство на яйца на стойност 490 000 евро (958 459 лв.). За да получи авансово плащане, управителят представил банкова гаранция, която е била отхвърлена от разплащателната агенция, тъй като не отговаряла на изискванията.

Според обвинението впоследствие мъжът представил фалшива поправка към оригиналната банкова гаранция с необходимите промени. По този начин е подвел разплащателната агенция, която е извършила авансово плащане от приблизително 245 000 евро (479 229.70 лв.), равностойност на 50% от средствата.

Разследващите допълват, че фермата, за която са били отпуснати парите, никога не е била изградена. Ако бъде признат за виновен, подсъдимият може да получи присъда от 2 до 8 години затвор.