Някои от действията на Корнелия Нинова имат формата на открит саботаж срещу БСП. Това обяви временният председател на социалистите Атанас Зафиров след заседание на Националния съвет на партията.

Той изтъкна, че дебат за изключването на доскорошната лидерка на левицата е бил проведен. Решение за изключването й обаче на този етап явно не е взимано.

"Беше взето изрично решение под формата на декларация, с което Националният съвет осъжда открития саботаж и неизпълнение на решенията му от страна на членове на националното ръководство и възлага на Изпълнителното бюро да разгледа възможността за налагане на мерки за партийно въздействие по чл. 12 от устава. А на следващо заседание на Националния съвет да докладва тези мерки и в задължително присъствие на хората", обяви Зафиров.

Той осъди и изказвания на Георги Свиленски и Иван Ченчев преди заседанието днес, които твърдяха, че няма кворум при 99 присъстващи в залата.

Според Борислав Гуцанов Изпълнителното бюро ще разгледа извършените действия през този месец и половина на някои членове на партията и ще предложи на Националния съвет дали да има или не наказания.

"Националният съвет осъжда тези действия", допълни Гуцанов.

Голяма лява коалиция

По другата важна тема на събранието - предсрочните избори - Зафиров посочи, че "БСП ще се яви в коалиционен формат". 15 партии са потвърдили желанието си за участие в тази коалиция, поясни той.

"В диалог сме с още няколко, за мен оптимистичният брой е 20, но държим те да са с доказана тежест в българския политически сезон", подчерта временният лидер на социалистите. 

На днешното заседание са приели критериите за номинация на кандидати за депутати. До 6 септември трябва да приключат номинациите на общинските конференции, а до 8 септември областните съвети на партията да подредят проектолистите, които да бъдат окончателно утвърдени от Националния съвет на партията, обясни той.

"Националният съвет даде мандат на изпълняващия функциите председател да подпише документите и листите с кандидати за народни представители", допълни Зафиров.

Прогонени от Нинова се завръщат в БСП

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (2019-2024) Петър Витанов беше върнат в БСП с решение на Националния съвет на партията, обяви самият той в съобщение към медиите,.   

"Днес Националният съвет на БСП отмени решението, с което аз и още 14 социалисти бяхме изключени от партията и нейните ръководни органи. Преди 18 месеца си позволихме да изречем очевидната истина, за която мнозина си затваряха очите - че с Корнелия Нинова и политическите си действия БСП върви към гибел. Вместо да ни чуят, ни обвиниха, че сме хулигани. Вместо да ни подкрепят, ни отстраниха, за да не пречим", заяви Витанов.

По думите му днес партията е срината, а нейното възстановяване ще е мъчително и дълго.

"Връщането ни в БСП оставя горчив вкус и усещане за пропиляно време и безвъзвратно изгубени възможности. Но и дава надежда, че има път за истината, а смелостта е оръжието на прогреса".