Светът напоследък стана много сложен. Каквото и да кажеш, каквото и да направиш, все си обидил някого.

Да вземем например Митко и Петя. Митко се смята за либерал, модерен и прогресивен. Петя е патриотка и традиционалистка. Петя не може място да си намери, че олимпийските медали за България са донесени от хора с чуждестранни фамилии. Непрекъснато подчертава, че шампионите са с чужди имена и чуждестранен произход. Повтаря: „Ма то няма един Иван сред тях, това е ужас!“ Митко се забавлява с възмущението й. Непрекъснато повтаря, че олимпийците нямат български имена, за да покаже, че е отворен към света и ето – някакви си чужденци с титли има вече и в България. Непрекъснато повтаря: „То няма един Иван сред тях, какъв кеф!“

Имената и родителите на горките шампиони са по-интересни за обществеността от самите медали, независимо дали тя се възприема като либерална или антилиберална. Ако кажеш, че освен расизъм има и позитивен расизъм, ти се обиждат.

Но да оставим Митко и Петя. И при елита гледаме същото. Самият Бойко Борисов вика, че ако остане евроатлантик, ще трябва да си смени пола, а той се чувства мъж и затова съответно не е евроатлантик. Тоест или си евроатлантик и жена, или си си истински мъж.

Вероятно затова ГЕРБ гласува против гейпропагандата в училище – за да си подсигури достатъчно мъжлета избиратели, които са си опазили едновременно и пола, и ориентацията. Политическата, имам предвид. За другата е забранено да се говори.

А само довчера Бойко беше евроатлантик. Сиреч явно не съвсем мъж, ако следваме логиката му. Или пък е бил мъж, който се чувства жена. Или жена с изявени мъжки хромозоми. Или трансжена небинарна с У хромозоми. Щото то и тая работа с пола се оказа сложна. Може да се чувстваш Бойко Борисов, а да си само някакъв Тома Биков, например. Или да си бил довчера седесар, а днес да си Бойко Борисов.

Тези необятни възможности на либералния ракурс ги виждаме и в световната политика, не само у нас. Например може да си много ляв, защитник на гейправата привърженик на „Хамас“. Нещо като крава, която подкрепя „Макдоналдс“, защото се чувства лъв.

Или да си Путин и да се чувстваш украинец. Не така директно казано, но ако смяташ, че в Украйна всички са руснаци, то значи не смяташ, че има разлика между украинци и руснаци, тоест те са едно и също. Като в женския бокс, дето мъжете може да са жени, жените – мъже, руснаците от боксовата федерация да са путинисти, което обаче не ги прави украинци, а путинистите от МОК да са либерали, което не ги прави украинци. По тази логика самият Путин може да се обяви за украинец, защото проукраинската пропаганда в училище му е обърнала ориентацията, и да поиска Западът да му праща и на него оръжие. И да се обиди, ако му кажат, че е руснак. Мисля, че сме само на крачка от това. Светът просто вече е едно голямо място, в което всеки е това, което иска да е точно в този момент и всички сме приятели.