Повече американци вярват, че кандидат-президентката на Демократическата партия Камала Харис би водила по-добра икономическа политика, отколкото номинацията на републиканците Доналд Тръмп. Това става ясно от проучване на "Файненшъл таймс" и Ross School of Business на Университета в Мичиган, което се провежда всеки месец от около година насам.

За първи път демократ излиза начело във временното класиране - Харис получава одобрението на 42% от анкетираните 1001 регистрирани гласоподаватели, докато Тръмп се радва на одобрението на 41%. Въпреки че разликата е малка, данните със сигурност трябва да тревожат лагера на десния популист - устойчив стереотип сред американското общество, наложен след Паниката от 1893 г. (най-тежката икономическа криза в САЩ преди Голямата депресия), гласи, че републиканските президенти са по-дисциплинирани във фискалната си политика, докато демократите неразумно помпат бюджета със социалните си програми. Показателно е, че при последното проучване на двете организации Байдън е имал със 7% по-малко подкрепа от Харис (Тръмп отново е разполагал с 41%). 

Американците все още изтъкват инфлацията като най-важния фактор, въз основа на който ще изберат за кого да гласуват на вота през ноември. Проучването показва, че само 19 процента от гласоподавателите смятат, че днес са по-добре, отколкото когато Байдън встъпи в длъжност през 2021 г. Но според изследователите Харис може да успее да се дистанцира от Байдън по икономическите въпроси. Цели 60 процента от анкетираните посочват, че тя трябва или да се откаже напълно от икономическата политика на президента, или да "направи големи промени" в неговата платформа. 

Все пак Харис не води на Тръмп по всички икономически показатели. Значителна е дистанцията между двамата, що се отнася до въпроса кой потенциален президент би бил по-добър за личните финанси на избирателите - 42% срещу 33%. 43% от анкетираните пък са по-склонни да подкрепят републиканеца в икономическите отношения на САЩ с Китай, само 39% разчитат повече на демократката.