Ежегодният метеорен поток Персеиди е на максимума си преди зазоряване в понеделник, 12 август. Метеорният поток представлява светлинно явление, причинено от малки частици, навлизащи в земната атмосфера. Повечето от тях са не по-големи от песъчинки, направени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела - ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити, пише БТА.

Максимумът на метеорния поток Персеиди за 2024 г. се наблюдава в нощите 11 - 12 и 12 - 13 август. Персеидите представляват интензивен поток с най-много около 90-100 бързи метеора.

Метеорните тела навлизат в земната атмосфера с много висока скорост. Заради факта, че феноменът е активен в удобно за наблюдение време - в топлите летни нощи, много любопитни хора от Северното полукълбо проявяват голям интерес към него.

Астрономите препоръчват визуалните и фотографските наблюдения да се правят от места, достатъчно отдалечени от светлините на градовете, под тъмно небе, откъдето може да се разкрива гледка към Млечния път.