25-метрови пламъци, горящи къщи: горски пожари са избухнали в няколко региона на Гърция. Силни ветрове разпалват и ускоряват огъня.

Облаците дим отдавна са достигнали столицата: на около 30 километра северно от Атина в Гърция е избухнал пожар. Евакуирани са няколко села и градове в района на Варнава и Маратон. Стотици жители бяха изведени на безопасно място от пожарни коли и полицията, както показа гръцката телевизия.

Пламъците са били високи повече от 25 метра, съобщи говорител на огнеборците по гръцкото радио. По данни на пожарната за борба с пламъците са изпратени 250 души с 67 автомобила, дванадесет специализирани за гасене самолета и седем хеликоптера.

Много хора са потърсили помощ след обгазаване с дим, съобщават гръцките медии. Засега не е ясно колко къщи са изгорели. Телевизионни репортери обаче съобщиха, че са видели десетки горящи къщи, а в някои случаи е имало спорове между жителите и полицията. Много хора отказали да напуснат домовете си въпреки приближаващите пламъци и се опитали да спасят вещите си с градински маркучи. Според съобщенията туристическите обекти все още не са били застрашени.

Пореден пожар избухна в Мегара в западната част на Атика в ранния следобед в неделя. На мястото на инцидента са изпратени 48 пожарникари и няколко доброволци с 13 автомобила, два самолета и два хеликоптера. В района на Солун стихията в град Лагадас беше частично овладяна, а с пламъците се бореха 20 огнеборци, десет ппожарни коли и хеликоптер.

33 от 40-те избухнали пожара бяха овладени до неделя следобяд, заяви пред журналисти говорителят на службата Василис Ватракогианис.

Метеоролозите и гражданската защита многократно предупреждаваха през уикенда, че изключителната суша и настоящите силни ветрове около Егейско море могат да превърнат и най-малкия пожар в голяма стихия в рамките на няколко минути.

Най-висок риск от пожари

Гражданската защита публикува карта, която показва, че регионът около Атина и големи части от централна Гърция са с най-висока степен на риск от пожари. Според Гражданска защита ситуацията ще остане изключително опасна през следващите дни.

В повечето региони на съседната страна не е валял дъжд от месеци. След най-топлата зима, регистрирана някога, Гърция преживя и най-горещите юни и юли от началото на отчитането на температурите през 1960 г., което я прави изключително податлива на пожари.