Ситуацията с пожара в североизточните предградия на гръцката столица Атина се е подобрила, след като вятърът е отслабнал, но огнената стихия е взела една жертва. Това съобщават гръцката агенция АНА-МПА и БТА.

Вече няма активен фронт на пожара, а няколко изолирани огнища в по-широкия район на планината Пентели и езерото Маратон, уточни тази нощ говорителят на противопожарната служба Василис Ватракоянис.

Вятърът е отслабнал в сравнение с предишните два дни, без да спира.

Снощи пожарникарите са открили в изгоряла промишлена постройка овъглено тяло, вероятно на жена на около 60 години. Била е открита в Патима Халандриу - община, чиито 70 000 жители частично бяха евакуирани вчера.

Пожарът, чийто дим обхвана част от Атина, избухна в неделя следобед във Варнава, на 35 км. североизточно от столица. Бързото му разпространение доведе до евакуация в няколко района, а Гърция оправи призив за помощ, на който се отзоваха няколко страни от ЕС, Сърбия и Турция.

Франция изпраща хеликоптер „Супер пума“ и 200 пожарникари с 28 цистерни, каза  Василис Ватракоянис.

Италия ще изпрати два самолета тип Канадеър (Canadair), които се очаква да пристигнат тази сутрин. Чехия изпраща 75 пожарникари и 25 противопожарни автомобила, очаква се и Испания да прати помощ. От Румъния пристигат 44 пожарникари с 4 камиони цистерни. Сърбия изпраща 1 хеликоптер и 35 пожарникари с 10 противопожарни коли, а Турция – два противопожарни самолета.

Общо над 700 пожарникари и 27 горски екипа със 199 автомобила и доброволци се борят с огнената стихия. Тази сутрин усилията им са били подкрепени от 3 самолета и 9 хеликоптера.