Няколко са опасните язовира на територията на област Варна, показва проверка на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях и на участъци от рекa Провадийска.

Това съобщиха от Областната администрация във Варна, предаде БНТ.

Състоянието на Язовир "Тутраканци – 1" се определя като опасно и ако стане авария на язовирната стена, с. Тутраканци е застрашено от заливане. Язовирът е със скъсана язовирна стена, затревена корона, неизправен изпускател.

С първа висока степен на потенциална опасност е и язовир "Измътец", община Провадия. Бързотокът на преливника е обраснал с висока тревна растителност и не разполага с необходимите параметри за провеждане на висока вълна. Въпреки ремонта, е имало преливане през преливника.

Язовир "Вълчи дол – 1", който също е с първа висока степен на потенциална опасност, е с почистена корона от строителни отпадъци и земни маси.

В категорията на потенциално опасните е и язовир „Средно село“, община Ветрино. Неизправен е основният изпускател. Според собственика било е извършено тампониране около входната шахта на основния изпускател и водни количества не се изпускат.

Междуведомствената комисия е проверила и състоянието на река „Провадийска“ в района на мостовете в Провадия и в селата Разделна и Синдел. Речните корита са почистени и имат нормална проводимост. Изградени са били 4 отводнителни съоръжения, като всички са изправни. На територията на областта има 84 язовира, от тях 68 са класифицирани като първа висока степен на потенциална опасност и подлежат на проверка.