Какъв е резултатът от "спешните" ремонти на над 400 язовира, за които през 2018 г. кабинетът "Борисов 3" отпусна 500 млн. лв. на непрозрачния мастодонт към икономическото министерство "Държавна консолидационна компания", 3 години по-късно? Отговорите се крият в проверка на ДКК - една от най-големите държавни компании с капитал близо 1 млрд. лв., назначена от служебния министър на икономиката Кирил Петков. За резултатите от проверката в кратко видео самият той повдига завесата. Пред бТВ министърът разказа схемата, зад която по думите му се крие корупция, а документацията отива в прокуратурата. 

Изводите, представени от министър Петков, в резюме:

Парите от 500 млн. лв. са набъбнали до 631 млн. лв. чрез заем от Българската банка за развитие (ББР).

ДКК - без каквато и да било прозрачна процедура - прехвърли работата по "спешните" ремонти на дъщерната си компания "Монтажи" ЕАД. ДКК плаща 100% авансово за дейността. "Монтажи" ЕАД обаче не извършва дейност, а прехвърля тази работа на подизпълнители, отново без обществени поръчки.

Сключени са 266 договора за "спешен" ремонт на около 400 язовира, класифицирани като опасни. Договорите получават общо 6 частни компании. Имената им все още не са оповестени. 

За 3 години има завършени точно 10 ремонта на язовири. 51 от проектите са прекратени след допълнително обследване. Има и 120 открити ремонтни площадки

Първият от списъка ремонтирани язовири - "Пазар дере" край Ловеч, на който министър Петков прави и лична инспекция, е празен - в него вода няма. Реката, в случая поточе, което трябва да го пълни, си тече. В резултат на място - видно от кадрите, има локва. И уред за измерване на дълбочината й. Ремонтът е струвал 2,3 млн. лв. А на място едно от откритите "съоръжения" за контрол на въпросния язовир представлява пластмасова бутилка от известна марка безалкохолна напитка, свързана с електрическа система. 

Нещо повече - според проверката на икономическото ведомство и експерти - хидробетонът за "Пазар дере" е бил доставян на двойна цена в сравнение с пазарната. Цената на транспорта на материалите е била петорно завишена. 

„Това за мен беше направо страшно, като се има предвид, че голяма част от тези 630 млн. лв. са вкарани в ДКК по време на кризата миналата година“, обяви Петков пред бТВ.

Схемата за разпределяне на милиони без обществени поръчки, прозрачност и отчетност на инвестираните бюджетни пари е подобна като тази с "Автомагистрали", получила от държавата по т.нар. инхаус процедура за възлагане договорите за строеж на магистрала "Хемус", за рехабилитация на пътища, пострадали от свлачища и срутища и т.н.

„Пак същата история като в ББР – пак 6 фирми получават всичките средства. Това го виждаме като един модел – „Автомагистрали“ е в Министерството на регионалното развитие, при мен е ДКК, имате един чадър, под който минават всички строежи, без обществени поръчки“, обобщи служебният министър.

Малко предистория: или как харченето на 500 млн. лв. от ДКК бе подплатено със закон

На 13 юли 2018 г. Министерският съвет, начело с Бойко Борисов, взе решение No 495, в което отпусна половин милиард лева към бюджета на Министерството на икономиката. За сравнение – целият бюджет на министерството за същата година е 80 365 000 лв., т.е. над шест пъти по-малко. Целта на решението на правителството е така да се увеличи капиталът на ДКК. Първоначално от съобщението на пресслужбата на Министерския съвет няма обяснение какво налага трансфера на 500 млн. лв. Впоследствие бе обяснено, че парите ще са за… ремонт на язовири.

Въпросните ремонти са класифицирани като спешни, защото водоемите могат да бъдат опасни за населението заради лошото си състояние. 

Към онзи момент решението изглежда изненадващо, но всъщност историята започна още през април 2018 г. Тогава правитерството на Борисов внася промени в Закона за водите. Те са приети през юни от Народното събрание, а в преходните и заключителните разпоредби се появява този текст:

,,§ 4в. (1) Ремонтите и реконструкциите на язовири – държавна и общинска собственост, с изключение на тези, възложени на концесия, за които в концесионния договор е предвидено извършването на ремонтно-възстановителни дейности от страна на концесионера, могат да се възлагат от търговско дружество със сто на сто държавно участие, определено от Министерския съвет.“

Речено-сторено няма и месец по-късно – въпреки думата „могат“ в законовия текст, тоест може да се действа и по друг начин – ДКК е избрана да върши високоотговорната дейност за сигурността на язовирите, а оттам – и на населението.

През целия период досега как, кой, за какво изразходва парите е непублична информация, а всички опити тя да бъде предоставена от Министеството на икономиката - принципал на ДКК - в това число и чрез парламентарния контрол в 44-ото Народно събрание, остават без резултат. За трансферите на парите от ДКК към дъщерната й "Монтажи" ЕАД пък се подразбра от финансовите отчети на двете дружества през 2019 г.  Към 2018 г. дружеството, на което е прехвърлена дейността по язовирите, има задължения - в това число и пред НАП. През 2020 г. са били изчистени. 

В края на 2020 г. от БСП настояха Народното събрание да възложи на Сметната палата пълен одит на "Монтажи" ЕАД за периода 2017-2020 г. По същия начин, по който бе поискан и одит на "Автомагистрали" ЕАД, който вече излезе.