Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви днес, че е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ в училищата, предаде Франс прес.

"Дълбоко обезпокоен съм от закона за забрана на т. нар. ЛГБТИ "пропаганда" в училищата, приет наскоро от българския парламент, заяви Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа X. Призовавам (президента Радев) да не го подписва. Властите трябва да се борят с дискриминацията и враждебната риторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите", допълни О'Флеърти.

От АФП отбелязват, че в България общественото мнение е в голяма степен враждебно към ЛГБТ общността и у нас не са разрешени нито браковете, нито гражданските съюзи между хора от един и същи пол.

Още миналата седмица българският евродепутат Радан Кънев призова депутатите, гласували "против" предложението на "Възраждане", да сезират Конституционния съд за приетите текстове в Закона за предучилищното и училищното образование. Те бяха 56 души - с 8 повече от нeобходимите 48 народни представители за това.

Днес Кънев обяви, че ще сезира европейските институции за закона, при който според него заради популизъм ГЕРБ са се "подхлъзнали" по предложението на "Възраждане".

"Нямам съмнение, че така приетите формулировки противоречат на основополагащи елементи на европейското законодателство. Мой дълг е да сезирам европейските институции. На първо място ЕК, която има функцията да преценява кои елементи на националното законодателство противоречат на европейското", коментира Кънев пред БНР. "Ако ЕК установи такова нещо и предприеме съответните мерки, това най-вероятно отново ще бъде използвано за поляризация. Най-опасно е когато дебатът в парламента звучи като спор в социалните мрежи."

Но популизмът продължава. Утре в парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството - с председател лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов - ще се обсъждат "проблеми, свързани с разпространението на материали и организирането на мероприятия, които популяризират ЛГБТИ – дейности, представляващи заплаха за непълнолетни деца на възраст над 14 години."

Не става дума за нов законопроект, макар че такъв бе внесен от "Величие" преди дни, предвиждащ наказания за "ЛГБТ пропаганда", а за "изслушване на заинтересованите лица и техните предложения за осигуряване на безопасна среда".