Само за часове над 1000 български граждани и граждански организации са подкрепили предложение за отмяна на приетата от Народното събрание в сряда забрана за "ЛГБТ пропагандата" в училище.

В първия ден на парламента тази седмица депутатите приеха на две четения в едно заседание с голямо мнозинство предложение на "Възраждане" за промени в Закона за предучилищното и училищното образование. А именно - да се забрани "пропаганда (...) на нетрадиционната сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната" в българските училища. Въпреки шепа юристи, които разкритикуваха проекта, и отрицателните становища на неправителствени организации, депутати от всички парламентарни сили подкрепиха текстовете на първо четене, а накрая 135 гласуваха "за" и на второ.

Асоциацията на европейските журналисти в Българи бързо организира протестна подписка срещу законопроекта. В нея се предлагат два варианта - Народното събрание да преразгледа собственото си решение, или президентът Румен Радев да наложи вето и да върне закона в НС - и после да сезира Конституционния съд за него.

"Силната обществена реакция показва, че българското общество притежава по-висока политическа култура от много от депутатите, които се оставиха да бъдат подведени и да гласуват закон от „пакета на Кремъл“", пишат от АЕЖ. "Този тип закони целят отслабване на демокрацията, поляризиране на обществото и са изгодни за авторитарния режим на руския президент Владимир Путин, който от години провежда дезинформационни кампании в Европа."

През 2013 г. руската Дума прие идентичен закон, а през годините продължи да го затяга, докато направи всякакво споменаване на хора с различна сексуална ориентация е незаконно в путинова Русия днес.

От АЕЖ подчертават, че според много експерти промените ще доведат до хаос в училищата, които ще отворят врати за новата учебна година само след месец.

"Ученици, учители и директори ще живеят в риск да станат обект на „лов на вещици“, само защото говорят на обикновени, важни за всеки млад човек теми."

Не само Румен Радев може да сезира Конституционния съд - това могат да направят и 48 депутати, а на второ четене 57 гласуваха "против". За жалост гражданите няма как да се обърнат към омбудсмана - защото постът в момента не е зает, а главният секретар на институцията може да приема жалби, но не и да сезира КС.