Две военни бази на германската армия разследват евентуални саботажи. И в двете бази след незаконно проникване на тяхна територия е открито замърсяване на контейнерите с питейна вода.

Първоначално бе съобщено за открита замърсена нарочно вода в базата на Бундесвера Кьолн-Ван. Там се намира и военно летище. Малко по-късно бе съобщено, че още една база на Бундесвера е засегната от предполагаем саботаж: базата на НАТО в Гайленкирхен. И двете бази бяха временно затворени. За това съобщават Süddeutsche Zeitung и Der Spiegel.

Говорител на Териториалното командване на германските въоръжени сили потвърди затварянето на обектите. Според първоначалните заключения на разследващите е възможно да има паралели между двата инцидента. И в Кьолн-Ван, и в Гайленкирхен се разследва възможно замърсяване на питейната вода. Твърди се, че и двете казарми разполагат със собствени помпени станции за вода.

В Гайленкирхен са разположени разузнавателни самолети AWACS на НАТО. Има подозрения за опит за проникване и саботаж и в двете бази, заяви говорител на Министерството на отбраната в Берлин.

Според Бундесвера разследването е започнало заради предупреждения за промяна в качеството на чешмяната вода. В резултат на това е установена и дупка в оградата, която е признак за проникване, заяви говорител на Бундесвера извън военния обект. Той не можа да потвърди съобщенията, че е имало случаи на заболяване. Той обаче говори за необичайни стойности на водата.