Служебният енергиен министър Владимир Малинов отрече днес да е обвинявал Европейската прокуратура, че служи на Кремъл. Според него обаче това правят експерти, които работят по много от енергийните проекти в страната. 

"Виждам, че за много от проектите, по които работим има хора на статуквото, които са свикнали да живеят и да изграждат това статукво, експерти, които са изграждали и са живеели в една енергетика, изцяло зависима", заяви той пред БНТ, като не се разбра какво има предвид под статукво и кои са тези хора. Сам Малинов е неизменен директор на "Булгартрансгаз" от 2018 г. и е назначение на ГЕРБ.

Думите на Малинов са по повод започналата проверка на Европейската прокуратура на обществена поръчка за разширението на "Чирен". Разследваният договор между "Булгартрансгаз" и консорциума "Ю Джи Ес Дрилинг Чирен“, в който водеща роля играе "Главболгарстрой", е за сондажите по проекта. Сключеният договор е на стойност 221,2 милиона лева без ДДС.

Малинов повтори, че договора е преведено авансово плащане, което е обезпечено на 100% от изпълнителя. Служебният министър увери, че за строителство на сондажите не са били изразходвани европейски средства. 

Малинов призна, че "Булгаргаз" е в тежко финансово състояние и има загуби около 200 милиона лева.

От българската енергетика разбират всички, "като футбола и други теми", коментира още той.

Започналата във вторник проверка на Европейската прокуратура в "Булгартрансгаз" и още няколко дружества е за обществената поръчка за трите договора за разширението на подземното газово хранилище в Чирен. Общата им стойност е над 600 млн. лв., а предвидените европейски средства са близо 78 млн. евро.

Проверката е започнала по сигнал на Българския енергиен и минен форум от 14 февруари 2024 година. В него се посочва, че технологията на сондирането е била променена, което ще спести на изпълнителя 80-90 млн. лв. и по този начин целият проект може да бъде компрометиран.