Вчерашната проверка на Европейската прокуратура и Главна дирекция "Национална полиция" в сградата на "Булгартрансгаз" е била заради обществената поръчка за разширението на подземното газово хранилище в Чирен.

Това потвърдиха на пресконференция служебният енергиен министър Владимир Малинов и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Равначки.

По процедурата са били сключени три договора, които са построяването на нов газопровод, нови сондажи и за компресорна станция. Европейските средства са в размер на близо 78 млн. евро. Проверката на Европейската прокуратура касае сондажите, като договорът е на стойност 221,2 милиона лева без ДДС.

Владимир Малинов подозира, че външни интереси, стоят зад проверката, разбра се от думите му. Той призова да се има предвид общата "геополитическа рамка".

От казаното от Малинов се разбра, че вече е било направено авансово плащане, но строителни дейности не са извършвани. Той каза, че не си спомня размера на аванса.

Въпросната поръчка за разширението на подземното газово хранилище в частта "подземен фонд" вече е била проверявана тази година от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), каза още Малинов. При нея ведомството не е открило нарушения. Служебният министър увери, че ще нареди спиране на изпълнението на договора до приключване на проверката.

И трите сключени договори по обществената поръчка, които са общо на стойност над 600 млн. лв., са с участието на "Главболграстрой", който трябва да извърши инженеринг. Министърът поясни, че подизпълнители на строителната компания са направили технологичното предложение за сондажите.

Консорциумът "Ю Джи Ес Дрилинг Чирен", с водеща роля на „Главболгарстрой“, изпълнява проекта, който е предмет на проверката.

Служебният енергиен министър предполага, че сигнал на Българския енергиен и минен форум, изпратен на 14 февруари 2024 година, е дал основание за проверката на европейското обвинение. В него се твърди, че технологията на сондирането е била сменена, което ще спести на изпълнителя 80.90 млн. лв. и така целият проект може да бъде компрометиран.

Според Малинов сигналът е базиран върху становище на вътрешния одитор на "Булгартрансгаз" по одит, възложен от самия него, когато е бил изпълнителен директор на дружеството.

Договорът, подписан от "Булгартрансгаз" за "Чирен", е за пълен инженеринг, което означава, че изпълнителят носи отговорност за техническото решение за реализацията, осъществяването в рамките на стойността, предвидена в договора, както и за постигане на заложените цели и резултати. Последните предвиждат повишаване на капацитета на хранилището до 1 млрд. куб. метра за съхранение и между 8 и 10 млн. куб. метра за добив и нагнетяване. 

Техническото решение, разработено от български и международни специалисти и подизпълнители, неколкократно е било разглеждано и одобрявано от "Булгартрансгаз", обясни служебният енергиен министър. Извършена е оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), имало е технологично решение и е издадено първо разрешение за строеж за един от първите сондажи, допълни Малинов.