Прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаване на заложниците, отвлечени от „Хамас“ - това е в основата на днешните преговори за мир в региона, които започнаха в столицата на Катар Доха. Резултатът от тях може да предотврати пожар в Близкия изток.

В Израел новият кръг от преговори се разглежда от мнозина като последен шанс за извеждане на голям брой заложници от ивицата Газа живи. Това е и причината премиерът Нетаняху да е подложен на голям натиск. Той е обвиняван, че в миналото е възпрепятствал сключването на споразумение, като е поставял нови и нови условия. В същото време крайно десните партньори на Нетаняху в управляващата коалиция отхвърлят споразумението и го разглеждат като капитулация пред „Хамас“.

Според израелски медии Нетаняху е дал на израелските преговарящи повече възможности за маневриране преди новия кръг от преговори. Преговорите ще се водят по представеното от посредниците рамково споразумение, което първоначално предвижда освобождаването на голяма група заложници и шестседмично прекратяване на огъня. След това ще последва освобождаването на всички останали залложници и окончателно прекратяване на сраженията.

„Хамас“ се съмнява в готовността на Израел да изпълни този план и различни представители на групировката заявиха, че няма да участват в новите преговори, поне засега. Въпреки това „Хамас“ вече присъства в преговорния център в Доха, Катар. Вероятно преговарящите, сред които са Египет и САЩ, както и Катар, ще информират „Хамас“ за състоянието на преговорите. Наблюдателите очакват преговорите да бъдат трудни, но се надяват, че положителният резултат ще предотврати и голяма ескалация между Израел и Иран и ливанската милиция „Хизбула“.