България чества Голяма Богородица, или официално казано - Успение (деня на земната смърт) на Богомайката.

Малка Богордица обичайно се нарича денят на рождението - 8 септември. 

Думата "успение" е характерна за православието и е за смъртта на светец, но особено на Божията майка - тя изразява радост и успокоение.

Макар да не е като в Гърция, официализиран с няколко почивни дни, празникът у нас се простира широко дори и извън православните. Доказателство са дори българските турци и особено ромите, които също честват "Бари" или "Баро" Богородица.

Днес повечето митрополити на БПЦ служиха лично празнични литургии, имаше водосвети, литии, корбани и мн. др. из цяла България.

Това е и денят, в който свършват богородичните пости.

Патриарх Даниил бе в Кюстендил, но оттам специално се застъпи с пожелание и у нас Успение Богородично да стане официален празник.

"Този празник на много места в България е почивен ден за съответната община. Ако населението празнува днес, не е далеч времето, в което празникът да се обяви за официален, общонационален. Прекрасно би било", каза патриархът, цитиран от БТА.

В патриаршеската литургия днес участваха както Осоговски митрополит Григорий, така и митрополит Йосиф от Република Северна Македония.

И интересна подробност, свързана с разликата в календара:

"При тях е пост, но те дойдоха тук, за да влязат заедно с нас на това радостно събитие. Това не е ли пример на любов? Затова казваме, че любовта преодолява греховете и различията и стои над всичко, а това е именно пример на единство и любов в православната църква", каза патриарх Даниил.