Вътрешният министър Калин Стоянов обвини депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов (и бивш министър на електронното управление) в "безпрецедентна и арогантна намеса на народен представител" в работата на ГДБОП.

"Не съм и предполагал, че има хора, които още не знаят, че аз, докато съм министър, няма да допусна намеса", каза Стоянов, който полага видими усилия да остане и в новия служебен кабинет. 

Той каза фактологията според него: на 14 август около 18:00 ч народният представител от ПП-ДБ "си е позволил да се обади на директора на дирекция "Кибепрестъпност" в ГДБОП и да се интересува от материали, които се работят в службата – от кой са подадени, какво съдържат, какво е свършено по тях".

"И реално е държал сметка защо колегите са си свършили работата", отсече вътрешният министър.

Макар да не спомена конкретния повод, явно става дума за сваления от ГДБОП пародиен сайт "Ново начало", който иронизираше вероятния бъдещ политически проект на Делян Пеевски под това име.

Калин Стоянов, който беше и редовен министър в правителството на акад. Николай Денков, мина от частното към общото - генерализирайки:

"Ето така работят тези хора – звънят, търсят информация и притискат служители."

За да няма неяснота кои са "хората" - той намеси и двама бивши премиери:

"Петков, Денков, Божанов и компания не искат аз да остана на поста министър на вътрешните работи – защото аз съм гарант за това да не допусна вмешателства!"

Ако той (Божанов) си представял, че може „да вдига телефона и да се разпорежда като у дома си – е сгрешил“.

Калн Стоянов даде и съвети относно това - що за сайт е бил сваленият novonachalo.com.

"Трябва да се прави разлика между свобода на словото и сайтове за разпространение на фалшива информация и манипулация!", пламенно защити министърът... ясно кого.

Той се зарече още да не допусне намеса в МВР и се оплака, че на негов гръб се упражнявали почти година.

"Аз не си позволявам да звъня на политиците и да им казвам как да си правят политиката. Няма да позволя който и да било – дори и Божидар Божанов - да се намесва в работата на структурите на МВР и да упражнява натиск на служителите на ГДБОП", каза още Калин Стоянов в рамките на монолога си пред медии.

Въпроси не бяха предвидени.

Самият Божанов засега не е отговорил. В Х последната му публикация е от вчера и касае точно сайта "Ново начало" - че е станал жертва на класическа DDoS атака:

"Докато изслушваме Цветан Василев за фалита на КТБ и участието на Петьо - еврото и Пеевски, ня#кой атакува сатиричния сайт "Ново начало" с над 60 милиона заявки в рамките на 40 минути. След като МВР вече не може да сваля сайта, премимаха към кибератаки. Атаката е неуспешна, като прилагам графика на атаката, която качи Ивайло Мирчев", написа Божанов.