Нахлуването на украински сили в руската Курска област е било необходимо, за да бъде убедена Москва да стартира честни преговори. Това обяви Михайло Подоляк - съветник от кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

Той изтъкна, че Киев няма интерес от окупацията на град Курск.

"Трябва да нанесем значими тактически поражения на Русия", написа Подоляк в "Телеграм". "В Курска област ние ясно виждаме как военният инструмент се използва целенасочено, за да бъде убедена Руската федерация да влезе в процес на честни преговори".

Украйна нахлу на руска територия на 6 август и завзе част от Курска област.

Високопоставени украински представители многократно посочиха, че неприкосновеността и териториалната цялост на Украйна би трябвало да бъдат изцяло зачетени във всякакво мирно споразумение. Така, ако Украйна превземе още руски земи или поне задържи контрола си над Курска област до стартирането на преговорен процес, окупираният район от територията на Русия може да послужи като разменна монета и да принуди агресора да изтегли войските си от завладените земи (или поне част от тях).

Русия организира инвазията си в Украйна на 24 февруари 2022 г. и засега е окупирала над 20 процента от територията на съседката си.