Преди малко над месец съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обяви "ново начало" - а с него започна и борба с почетния председател Ахмед Доган. Тази седмица пък ГДБОП блокира сайта "Ново начало" - творение на активисти на ПП-ДБ, пълен със сатира и подбрани кадри на санкционирания по "Магнитски" политик.

Как дирекция на МВР блокира сайт без съдебна заповед и без обяснение? Кой стои зад това потъпкване на правото на изразяване? В опит да обясним странната атака на създадения съвсем скоро малък уебсайт на гости в Z-Каст е Ивайло Мирчев, бивш депутат на "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Пеевски, вместо да спре един сайт, който показва неговата същност, направи обратното, направи го популярен. Сега те го гледат в Турция. Гледат го и в България - в Кърджали, Търговище, Разград, Добрич, места, в които има традиционно избиратели на ДПС. За тях този сайт е интересен, прекарват доста време на него", обясни той.

Според Мирчев спирането е именно дело на съпредседателя на ДПС. Сега сайтът е с пъти повече трафик, преместен е на нов сървър, жертва е на т.нар. DDOS атаки, но има множество "огледала" (копия на различни сървъри) и сега ще е на практика невъзможен да се махне, обясни той.

Защо изведнъж ГЕРБ гласува заедно с "Възраждане" - като при закона срещу "ЛГБТ пропагандата"? 

"ГЕРБ винаги са опитвали да ухажват "Възраждане". Бойко Борисов и ГЕРБ си мечтаят за времената на "Патриотичния фронт"," смята Мирчев. "Но по това, което се вижда, "Възраждане" не се държат като патриотите - "дайте ни порциите". Не, те искат подкрепа за този, този и този законопроект. И ГЕРБ са готови. И това беше първият подобен жест, който Борисов прави към тях. Аз очаквам и следващи. Нашата работа пък е да противодействаме на това."

За победа на Тръмп ли се готви Бойко Борисов? 

Ще надделее ли Пеевски над Доган?

Ще се опитат ли депутатите на ПП-ДБ да пратят анти-ЛГБТ закона на Конституционния съд?

Ще има ли избори докрай?

Отговорите на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 163-ти епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.