Десетки протестиращи се събраха пред президенството тази вечер, за да изразят неодобрението си, че държавният глава Румен Радев не наложи вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява популяризирането на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини.

А срещу тях пред Народното събрание (бившия Партиен дом) излязоха сподвижници на "Възраждане".

На контрапротеста, който лидерът на партията Костадин Костадинов обяви в социалките с репликата "педофилите вече прекалиха", присъстваха немалко деца - от бебета, през скорошни първолаци, до тийнейджъри. В момент, в който протестът пред президенството в подкрепа на ЛГБТ започна да скандира "Оставка!", хората на Костадинов започнаха да крещят "Изроди, изроди!".

В хомофобския зов се включиха и малки деца:

Пред президенството пък се събраха хората в подкрепа на ЛГБТ общността и срещу закона.


Пред микрофона на БНР две от протестиращите, които са против дефиницията в закона, заявиха своята позиция:

"Понятието за пропаганда, популяризиране, е толкова широко дефинирано, че буквално не става ясно какво ще бъде забранено. Ситуацията става изключително рискова за деца, за учители, особено такива, които са с различна сексуална ориентация".

"Това до голяма степен дава път на омразата да бъде такава, каквато се случва в училище по принцип, и ще бъде пречка за това, хората, които са обект на омраза, да потърсят помощ. Този закон, той е абсолютно копиран от закона в Русия, който от забрана в училище да се говори за ЛГБТИ-хората, прерасна на забрана навсякъде да се говори за ЛГБТИ-хората".

И някои от хората на Костадинов изказаха мнението си пред камерите на медиите.

Една от присъстващите аргументира позицията си, като изтъкна:

"Това, което в момента тече като модна тенденция, нова - в една много крехка възраст в училищата да влизат теми, които са абсолютно неподходящи за тяхната възраст, означава едно - пропаганда. А когато се започне по един начин.(...) като се започне, как ще ескалират нещата вече никой не знае".